Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Doua cuvinte

Doua cuvinte

Doi soţi vin să ceară sfat la duhovnic: „Părinte ne certăm tot timpul. Nu suntem făcuţi unul pentru altul. Credem că ar fi mai bine dacă ne-am despărţi”. Preotul i-a pus să povestească de ce se ceartă și oamenii i-au spus.

Acesta a ascultat, a tacut o vreme și apoi le-a spus: „ Nu vă grăbiţi! Mai aşteptaţi. Şi încercaţi să evitaţi cuvântul trebuie, mai ales atunci când cereți celuilalt ceva. Cereți nu ca și cum ați ordona, ci rugând”.

Soţii s-au străduit și în loc să spună „trebuie” au spus „te rog”. Prin miracol oamenii nu s-au mai certat.

Există cuvinte care pot altera relaţiile între oameni și există cuvinte care pot vindeca relațiile. Este vorba despre cuvinte simple, pe care fiecare dintre noi le folosește în fiecare zi, acasă sau pe unde îl duc drumurile și treburile.
Cuvântul care strică relații, care macină suflete este „trebuie”. Când cineva îi spune unei alte persoane: „trebuie să faci cutare lucru”, sună ca o poruncă, iar omul se va gândi nu cum să facă ce i se cere ci cum să evite îndeplinirea poruncii.

Trebuie este cuvântul care induce o relaţie de subordonare. Dacă ți se spune în schimb, „te rog să faci”, situaţia se schimbă. Împlinești o dorință, nu o porumcă. De cele mai multe ori vei face ceea ce ți s espune, chiar dacă cererea începe cu ”trebuie” sau ”te rog”. Diferența este entuziasmul.

Şi lucrurile se întâmplă aşa nu numai în relaţiile profesionale ci, mai ales, în familie. Uită cuvântul „trebuie” și pune în loc ”te rog” și multe probleme se pot rezolva.

Citeste si: Cea mai fericită femeie din lume

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus