Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Eu cand vreau sa fluier, fluier – record de nominalizari la Gopo 2011

Eu cand vreau sa fluier, fluier – record de nominalizari la Gopo 2011

Filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier„, regizat de Florin Serban, a obtinut 13 nominalizari la premiile Gopo, un numar record in istoria acestei gale, care premiaza industria de film romaneasca. 12 lungmetraje, 6 scurtmetraje si 5 documentare concureaza anul acesta pentru cucerirea statuetelor Gopo. 2010 este considerat cel mai prolific an pentru filmul romanesc din 1989 incoace. Juriul celei de-a cincea editii a galei Gopo este alcatuit: din directorul de imagine Dan Alexandru, criticii de film Florin Barbu, Tudor Caranfil, Mihai Chirilov, Angelo Mitchievici, jurnalistii de film Florentina Ciuverca si Alexandra Olivotto, regizorii Sinisa Dragin si Florin Iepan, actrita Medeea Marinescu si inginerul de sunet Horea Murgu.

Cel mai bun film romanesc al anului 2010 va fi ales de catre cei peste 400 de profesionisti votanti la premiile Gopo dintre: „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica), „Eu cand vreau sa fluier, fluier” (Florin Serban), „Marti, dupa Craciun” (Radu Muntean), „Medalia de onoare” (Peter Calin Netzer) si „Morgen” (Marian Crisan).

„Eu cand vreau sa fluier, fluier”, lungmetrajul de debut al lui Florin Serban, a fost nominalizat inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor in rol principal (George Pistereanu), Cea mai buna actrita in rol principal” (Ada Condeescu) si Cel mai bun scenariu (Catalin Mitulescu si Florin Serban). De asemenea, pelicula a atras atentia publicului roman, fiind cea mai vizionata productie romaneasca a anului 2010, performanta pentru care distribuitorul Metropolis Film va fi recompensat la gala Gopo cu Premiul Publicului.

„Morgen” – lungmetrajul de debut al lui Marian Crisan, premiat la Festivalul de la Locarno – este un alt favorit al acestei editii, adunand in total 11 nominalizari, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor in rol principal (András Hátházi si Yilmaz Yalcin) si Cea mai buna imagine (Tudor Mircea).

Radu Muntean – castigator al premiului Gopo pentru regie in 2009, cu filmul „Boogie” – revine in competitie cu „Marti, dupa Craciun”, care a primit din partea juriului zece nominalizari, inclusiv pentru regie, scenariu, imagine si Cel mai bun film.


Mimi Branescu –
premiat cu Gopo pentru cel mai bun actor in rol secundar in 2009 – concureaza de aceasta data la categoria actorilor principali cu rolul din „Marti, dupa Craciun”. Maria Popistasu si Mirela Oprisor, din acelasi film, concureaza cu Ada Condeescu, Adriana Trandafir („Europolis”) si Ozana Oancea („Felicia, inainte de toate”) la premiul pentru Cea mai buna actrita in rol principal.

„Felicia, inainte de toate”, „Medalia de onoare” si „Caravana Cinematografica” sunt toate trei nominalizate la cate sapte categorii. Debutul regizoral al lui Constantin Popescu, „Portretul luptatorului la tinerete”, candideaza la cinci premii, iar „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” a adunat patru nominalizari.

„Eu cand vreau sa fluier, fluier”, „Felicia, inainte de toate” si „Morgen” sunt primele pelicule nominalizate la nou-introdusa categorie Cel mai bun film de debut.

Adina Pintilie – pentru regia filmului „Oxigen”, Bogdan Mihailescu – pentru scurtmetrajul de animatie „Grand Café”, George Pistereanu – pentru rolul din „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, Iulia Rugina – pentru regia filmului „Captivi de Craciun”, si Marius Iacob – pentru imaginea filmului „Oxigen” – sunt nominalizati la categoria Tanara Speranta.

Pentru categoria Cel mai bun film european, juriul a nominalizat cinci productii prezentate pe ecranele romanesti in 2010: „O lectie de viata/ An Education”, „Antichrist”, „Panglica Alba/ Das Weisse Band”, „Profetul / Un prophete” si „L’Illusionniste”.

  • Cea de-a cincea editie a galei premiilor Gopo va avea loc la Crystal Palace Ballrooms, in apropierea Palatului Parlamentului, pe 28 martie 2011.
  • Peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti sunt invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an.
  • Gala va fi transmisa in direct de ProCinema si online, pe www.premiilegopo.ro si www.procinema.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Romania, Cocor Media Channel, situata in centrul Capitalei.

Sursa: www.mediafax.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus