Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Colonia Pictorilor din Baia Mare se redeschide într-o expoziție internațională

Colonia Pictorilor din Baia Mare se redeschide într-o expoziție internațională

Colonia Pictorilor din Baia Mare, un monument istoric al secolului al XIX-lea, va fi readusă la viață după o renovare începută în 2013. Din noiembrie, cele clădirile Coloniei Pictorilor, vor fi inaugurate ca centre expoziționale internaționale.

Un monument istoric și cultural

Colonia Pictorilor a fost fondată în anul 1896, la inițiativa pictorului şi pedagogului maramureșean de origine armeană Simon Hollosy. Momentul a coincis cu înființarea Școlii de Pictură de la Baia Mare, una dintre cele mai vechi forme de învățământ artistic din Europa Centrală. Școala a instruit peste 4.000 de cursanți veniți aici din întreaga lume.

La Colonia Pictorilor, au expus, de-a lungul timpului, artiști din Anglia, Austria, Cehia, Croația, Elveția, Franţa, Germania, India, Italia, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Rusia, SUA, Slovacia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria, Yugoslavia.

După anii ’90, complexul-monument istoric a fost lăsat în uitare, ajungând într-o stare deplorabilă.

Pași spre viitorul artei

În 2013, Municipalitatea Baia Mare a decis reabilitarea și restaurarea complexului din fonduri proprii, astfel încât să revitalizeze acest loc și să-l readucă în centrul atenției. Lucrările au început în 2015, iar acum sunt aproape finalizate. Proiectul a pus accent pe evoluția artistică, aspect și unicitate. Planurile au fost regândite, astfel încât să rezulte spații care să ofere condiții optime de creație, specifice secolului 21. Galeria de artă va fi optimizată astfel încât aceasta va avea capacitatea de a găzdui evenimente de anvergură specifice artei contemporane.

Inaugurare cu fast

În noiembrie, Colonia Pictorilor va fi redeschisă publicului, iar activitățile ce se vor desfășura aici vor fi în special pe latura educațională, prin care se va urmări crearea unui discurs care să formeze în public o conștientizare a fenomenelor artistice de valoare şi creionarea identității locale.

Vor fi invitați artiști din țară și străinătate care vor putea accesa rezidentele de la Colonia Pictorilor prin proiecte și burse. Artiștii vor putea susține cursuri practice și prelegeri pe teme legate de artă.

Program

Vineri 10 noiembrie, ora 19.00 – Inaugurarea Coloniei Pictorilor

  • Vernisajul expoziției ce cuprinde artiști din România și peste 50 de invitați din Italia, Ungaria, Ucraina și Polonia
  • Concertul de deschidere al Coloniei Pictorilor;
  • Lansarea albumului aniversar Colonia Pictorilor 1896-2017;
  • Lansarea și prezentarea publică a filmului documentar Colonia Pictorilor.

Sâmbătă 11 noiembrie, ora 10.00 – Colocviu internațional – ”Rolul artistului și opera de artă în societatea actuală”

Duminică 12 noiembrie, Ziua Porților Deschise

 

 

Comments

comments

Leave a Reply