Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > ”Ierburi si flori transilvane” – Stefan Câlția și atelierul Wagner Arte

”Ierburi si flori transilvane” – Stefan Câlția și atelierul Wagner Arte

”Ierburi si flori transilvane” – Stefan Câlția și atelierul Wagner Arte

– Vernisajul expoziției –

Atelierul Wagner Arte Frumoase și Povești vă invită să vizionați  expoziția ”Ierburi și flori transilvane”, semnată de artistul Ștefan Câlția.

Eveniment surprinzător pentru scena artistică din România, expoziția ”Ierburi și flori transilvane” este rodul colaborării creative dintre maestrul Câlția și atelierul Wagner Arte Frumoase si Povesti.

Expozitia reunește o sută cincizeci de piese din porțelan decorate cu grafica din seria de gravuri ”Flori pentru Rege” – un microunivers de motive vegetale minuțios și delicat conturate, inspirat de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei. Este vorba despre o serie limitată de obiecte din porțelan.

Ștefan Câlția a dat mână liberă atelierului Wagner Arte să-i recompună grafica, să-i pună desenele într-o altă configurație în funcție de particularitătile tridimensionale ale porțelanului. Simbolurile inconfundabile ale graficii lui Ștefan Câlția capătă astfel noi valențe iar lucrările celebrului artist devin mai accesibile marelui public.

Este o a doua întâlnire a maestrului Câlția cu acest material fragil, porțelanul. Prima s-a întâmplat în 2010, iar rezultatul ei a fost expoziția “Cești cu plante de pe deal” pusă la cale în parteneriat cu Wagner Arte. În anul 2013, Ștefan Câlția și Ana Wagner au lansat o colecție extraordinară de desene și porțelan pictat manual (”Grădina dintre ape”), colecție vernisată la atelierul Wagner Arte.

Nu este o obișnuință ca nume mari ale picturii românești să abordeze și alte teritorii decât cele tradiționale – să  treacă la explorarea, milimetru cu milimetru, a porțelanului, în cazul nostru. Ștefan Câlția o face cu îndrăzneală înțeleaptă și multă deschidere către orizonturi noi. Demersul maestrului oferă noi perspective graficii sale consacrate, îmbogățește arta porțelanului din România și instituie o cutumă ce poate fi urmată și de alte nume mari.

Atelierul de creație Wagner și-a propus să invite artiști importanți pentru a realiza colecții de obiecte din porțelan pictat manual. Ideea s-a născut văzând cum procedează marile manufacturi de porțelan din Europa care invită periodic mari artiști pentru a crea colecții inedite. Artistul invitat explorează astfel teritorii noi pentru creația sa iar universul porțelanului se imbogățeste cu amprenta unui mare creator.

În perioada 12-30 decembrie, expozitia se mută la atelierul Wagner Arte din Cotroceni, strada Gheorghe Marinescu, nr 4, între orele 10-17.

Despre Ștefan Câlția:

Ştefan Câlţia este unul dintre cei mai importanți și valoroși pictori români contemporani. Format la Timişoara de Julius Podlipny și apoi la Bucureşti, de maestrul Corneliu Baba, artistul a fost la rândul său profesorul multor generații la Universitatea Națională de Arte din București. Alături de recunoscuta sa activitate de grafician, Câlția practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu prețioase naturi statice, compoziții teatral-simbolice, peisaje cu ierburi și câmpuri transilvănene. Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti sau Muzeul Brukenthal din Sibiu. Este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.Trăieşte şi lucrează la Bucureşti şi la Şona, Făgăraş.

Wagner – arte frumoase si povesti” a fost deschis la începutul anului 2006. De mai bine de zece ani, atelierul reprezinta un reper atât pentru cei care vor sa achiziționeze cadouri unicat sau personalizate cât și pentru cei care vor sa facă un popas și vor să admire un colț de frumos.

Salonul de prezentare “Maison de la Porcelaine” propune tot ce este nou in colecțiile Wagner precum și atelierul de creație. Salonul este o mica galerie unde porțelanul este ridicat la rang de artă. Vizitatorii noștri au ocazia sa admire, mult mai pe indelete, portelanuri unicat sau in serie limitata, pictate manual. Clientii si prietenii pot vedea cum se decorează obiectele din porțelan, pot să ia parte la cursurile de pictură ținute de artiștii atelierului, să frecventeze evenimente culturale sau, pur și simplu, să savureze o ceașcă de ceai.

Comments

comments

Leave a Reply