Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > F. Scott Fitzgerald – Dragostea ultimului magnat

F. Scott Fitzgerald – Dragostea ultimului magnat

F. Scott Fitzgerald este cunoscut pretudindeni in lume datorita bestsellerului „Marele Gatsby – „al doilea mare roman scris in limba engleza, in secolul XX, dupa Ulise de James Joyce” (The Washington Post). Cartea a fost ecranizata cu succes, unul dintre cele mai cunoscute filme realizate dupa romanul lui Fitztgerald fiind cel din 1974, in regila lui Jack Clayton, cu Robert Redford si Mia Farrow in rolurile principale.

Din opera lui F. Scott Fitzgerald, in colectia „Biblioteca Polirom”, au mai fost traduse volumele de povestiri „Strania poveste a lui Banjamin Button si alte intimplari din epoca jazzului” (a carui ecranizare a fost distinsa cu trei premii Oscar, trei premii BAFTA si a obtinut cinci nominalizari la Globul de Aur) si „Un diamant cat Hotelul Ritz si alte povestiri”, precum si romanele „Dincoace de Paradis”, „Blandetea noptii” si „Cei frumosi si blestemati”.

Ramas neterminat, romanul „Dragostea ultimului magnat” a fost publicat intr-o prima varianta in 1941, cu titlul „Ultimul magnat”: „Chiar si in starea sa preliminara si incompleta, «Dragostea ultimului magnat» este considerat cel mai bun roman despre cinematografie. Nu este insa unanim recunoscut si faptul ca Fitzgerald scria unul dintre putinele romane americane avand ca erou un om de afaceri convingator si captivant.

Scriitorul declara despre opera lui: „Daca o carte poate vreodata sa fie «asemanatoare» cu alta, as zice ca «Dragostea ultimului magnat» e mai «asemanatoare» cu «Marele Gatsby» decat cu oricare alta carte a mea. Dar sper ca va fi complet diferita – sper ca va fi ceva nou, ca va trezi noi emotii, poate chiar un nou mod de a privi anumite fenomene.”

Arta fictiunii este arta personajului. „Monroe Stahr este un erou american arhetipal, intruparea Visului American: un Jay Gatsby inzestrat cu geniu”, apreciaza Matthew J. Bruccoli, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in opera lui Fitzgerald.

Inspirata din biografia lui Irving Grant Thalberg, „copilul-minune” al cinematografiei hollywoodiene de la inceputul secolului XX, cartea urmareste ascensiunea lui Monroe Stahr, un producator american care incearca sa-si croiasca drum intr-o lume dificila si plina de intrigi, in care se imbina stralucirea inselatoare a platourilor de filmare cu tensiunile latente din culisele acestora, aventurile amoroase toride cu relatiile de putere.

  • „Este un roman de dragoste si un studiu de caracter al unui arhetip american. Stahr domina romanul, iar cele mai puternice scene sunt acelea in care apare lucrand. Exista multe ironii in cariera lui Fitzgerald, dar nici una nu este mai elocventa decat aceea ca laureatul epocii jazzului devine creatorul admirativ al unui muncitor-sef. Totusi, ironia aceasta nu este surprinzatoare, dat fiind respectul de o viata al lui Fitzgerald pentru implinire si vinovatia fata de propria lui iresponsabilitate.” (Matthew J. Bruccoli)
  • „O carte in care gasim scene memorabile, imagini vii si o capacitate de inventie practic nelimitata – cu alte cuvinte, citeva dintre motivele care fac un roman sa dainuiasca.” (The Los Angeles Times)
  • „O perspectiva noua si fascinanta asupra operei lui Fitzgerald, dar si a procesului de creatie literara in general.” (The San Francisco Chronicle)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus