Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Femei fara pereche

Femei fara pereche

Gabriela Tudorache, 40 de ani, inspector resurse umane. Zodia: Leu

Gaby, cum îi zic prietenii, face parte din acea tagmă rară de femei care nu s-au visat niciodată mirese şi nu cred în instituţia căsătoriei. A fost însă căsătorită „acum o sută de ani“, cum spune ea. Dintr-o joacă, un an şi şase luni a durat căsnicia, dar scurta experienţă matrimonială n-a făcut decât să-i cimenteze convingerile. „Căsătoria s-a inventat în momentul în care iubirea pură a încetat să existe, iar atunci oamenii au simţit nevoia să încheie contracte, cu drepturi şi obligaţii. Eu, fiind un spirit liber, nu agreez această formă de comuniune, prefer  o relaţie liberă, bazată pe înţelegere şi respect, nu pe constrângeri.“ Visează la un bărbat inteligent, curajos şi… vegetarian, pentru că Gaby  e activistă convinsă pentru protecţia mediului şi drepturile animalelor. „Mi-ar fi aproape imposibil să leg o relaţie cu un bărbat care consumă carne. Nu mă văd tranşând viţelul pentru a-i pregăti fripturica la cuptor, nu mă văd trăind alături de un bărbat care nu respectă natura.“

Cu ce bărbat celebru te-ai mărita fără să clipeşti?
Cu tenorul italian Alessandro Safina – este imposibil să nu te îndrăgosteşti de el!
Spune-mi un avantaj şi un dezavantaj ale statutului de femeie singură.
Avantajul este libertatea. Dezavantajul este că, atunci când vrei să muţi şifonierul, trebuie să apelezi la vecinul cu muşchi.
Care sunt principiile la care nu ai renunţa niciodată, nici măcar în numele iubirii? 
Nu leg relaţii de iubire la locul de muncă ori cu foştii sau, mai ales, cu actualii iubiţi ai prietenelor mele. De asemenea, nu aş începe o relaţie cu un bărbat căsătorit.
Ce-ţi doreşti cel mai mult să ţi se întâmple în următorii cinci ani?
Să locuiesc în afara Bucureştiului, într-o zonă liniştită, curată, alături de oameni civilizaţi.
Care e cel mai frumos compliment pe care ţi l-a făcut vreodată un bărbat?
„Sunt mândru de tine.“

 

Cristina Bălănescu, 51 de ani, asistentă medicală. Zodia: Balanţă

Cristina iubeşte marea, muntele, dealurile. Iubeşte cărţile, muzica – fără de care n-ar putea trăi –, prietenii cuvântători şi necuvântători. Iubeşte plimbările cu bicicleta, dar şi să meargă pe jos, pe plajă, de la Mangalia pân’ la Neptun. Şi, ca absolventă de Psihologie, iubeşte să citească printre rânduri şi gânduri. „De foarte mică am simţit oamenii aşa cum sunt ei de fapt. Şi nu m-am înşelat niciodată; le cam ghicesc caracterul şi felul lor, cel adevărat, nu cel arătat lumii.“ Pentru Cristina, familia e modul cel mai sănătos de a convieţui. „Doar familia poate forma şi creşte frumos un om. În afara ei, toate o iau razna.  Dar eu am fost mereu mai rebelă şi mi-a plăcut întotdeauna libertatea. Nu neapărat în sensul ei rău, dacă există vreunul. Am fost cerută în căsătorie de două ori, dar am refuzat fiindcă am simţit că nu ei erau cei de care aveam nevoie. Deşi erau oameni buni. Bărbatul care ar putea fi în viaţa mea nu e bărbatul cu care aş putea trăi, ci acela fără care n-aş putea să trăiesc. Deci… nici o speranţă, nu? Nu mă bucur că sunt singură, dar nici nu sunt nefericită. Cu atât mai puţin disperată. Iar când privesc în jur şi văd atâta nefericire şi drame în familii care aparent sunt fericite, atunci chiar privesc cu alţi ochi singurătatea mea.“

Cu ce bărbat celebru te-ai mărita fără să clipeşti?
Nu m-aş mărita cu nimeni fără să clipesc. Artiştii sunt nişte oameni speciali, dar nu întotdeauna sunt ce par a fi. Prietena mea Tatiana Stepa, o mare artistă şi ea, spunea cândva că „mulţi oameni ajung artişti, dar puţini artişti rămân oameni“.
Spune-mi un avantaj şi un dezavantaj ale statutului de femeie singură.
Un avantaj ar fi că eşti scutită, ca femeie, de corvoada treburilor casnice. Multe femei spun că le fac cu plăcere, dar eu nu le cred. Cel mai important dezavantaj e că eşti privată de cea mai mare bucurie a unei femei, aceea de a fi mamă.
Care sunt principiile la care nu ai renunţa niciodată, nici măcar în numele iubirii?
Nu aş renunţa la cele zece porunci. Pentru nimic şi pentru nimeni.
Ce-ţi doreşti cel mai mult să ţi se întâmple în următorii cinci ani?
Să plec într-un loc unde e mai multă linişte, să citesc, să scriu şi să-mi permit să văd lumea şi minunile ei.
Care e cel mai frumos compliment pe care ţi l-a făcut vreodată un bărbat?
Mi-a spus că sunt minunată. Dar bineînţeles că nu era adevărat!

La vârste la care ne-am învăţat că o femeie trebuie să ducă greul sau, după caz, uşorul unei familii, la vârste la care unele cresc copii, iar altele alintă nepoţi, există femei cu adolescenţe prelungite – din voia lor sau a sorţii. Femei care nu şi-au găsit jumătatea, dar n-au de gând să-şi trăiască viaţa pe jumătate. Femei curajoase, cu visuri şi pasiuni, ce nu se împiedică de prejudecăţile unei societăţi care te-acceptă doar la set. Anda, Gabriela şi Cristina sunt trei dintre ele.

Statisticile ultimilor ani arată că o treime din femeile lumii trăiesc singure, iar 20% nu ajung să aibă copii. Numărul femeilor ce nu devin parte a unui cuplu tradiţional, legitimat de starea civilă, s-a dublat în ultimele trei decenii.

În spatele acestor cifre seci se ascund poveşti de viaţă în care alegerile personale sau capriciile destinului au scris cele mai însemnate capitole. În generaţia emancipării, femeile şi-au descoperit şi cultivat capacitatea de-a fi pe picioarele lor, forţa de-a refuza compromisul, puterea de-a aştepta iubiri mari şi fericiri autentice, neîngrădite de graba de-a intra în rândul lumii. Lumea însă nu s-a schimbat foarte mult. Societatea încă nu pricepe cum se face că, la 40 de ani, nu eşti nevastă, iar la peste 50 nu eşti bunică. Să faci public faptul că te-ai căţărat pe Everest sau că ai luat vreun premiu Nobel nu face atâta vâlvă ca anunţul că te măriţi. Despre căsniciile lui Elizabeth Taylor s-a vorbit întotdeauna mai mult decât despre performanţele ei actoriceşti. Angelina Jolie e în primul rând mamă a şase copii şi abia apoi deţinătoare de Oscar. Şi oare când s-o mărita cu Brad Pitt? – freamătă planeta. Femeia singură, trecută de 30 de ani, e privită câş. „O avea ea vreun cusur…“, se şopteşte pe la colţuri. Până şi agenţiile de turism se întrec în oferte pentru cupluri, cazarea single e mai scumpă decât cea pentru doi, nici o reducere substanţială nu se acordă celor care călătoresc desperecheaţi pentru că aşa a vrut viaţa sau pentru că aşa au vrut ei.

Societatea adoră ideea de cuplu şi-o consideră apogeu al împlinirii personale. Şi bine face, dar, în aşteptarea acestui miracol sau în renunţarea cu bună ştiinţă la el, se poate trăi demn, curat, cu rost. O dovedesc din plin trei femei frumoase şi deştepte pe care le-am descusut, cu întrebări-oracol, ca la şcoală, şi care mi-au vorbit despre principiile, pasiunile şi visurile lor.  

Anda Docea, 33 de ani, jurnalist. Zodia: Gemeni

Anda face emisiuni la televizor (lucrează în TVR), dar spune că în scris se exprimă cel mai limpede. Aşa că, atunci când are un sentiment de exprimat ori o poveste de etalat, deschide pagina de blog sau scoate caietul şi stiloul şi înşiră, negru pe alb cu dungi, simţiri care se cer puse în cuvinte. „Îmi place să scriu lucruri pe care nu am întotdeauna curajul să le afirm cu voce tare, care mă apasă, care caută un răspuns. Am început în şcoala generală, scriam în fiecare seară cu stiloul pe un caiet dictando. Şi acum, chiar dacă nu le pun zilnic pe hârtie virtuală, scriu poveşti – în cap, mai mereu: când sunt în tramvai, la cumpărături sau în parc.“ La căsătorie îi fuge gândul de câte ori iubeşte, însă ar face pasul numai alături de un bărbat pasionat de meseria lui, manierat şi în ochii căruia se vede frumoasă. După 30 de ani, devenim mai pretenţioase? o întreb. „Suntem mai greu de impresionat, majoritatea lucrurilor le-am încercat deja, viaţa ne-a pus în suficient de multe situaţii interesante în care ne-am descurcat fără nici un ajutor. Suntem pe picioarele noastre. Avem nevoie de cineva care să aducă un plus în lumea noastră, de la care să învăţăm ceva nou. Altfel, nu merită efortul. Da, suntem selective, suntem pretenţioase. Aici ar trebui să fie provocarea pentru sexul opus, doar că prea puţini privesc lucrurile aşa şi prea mulţi aleg calea simplă.“

Cu ce bărbat celebru te-ai mărita fără să clipeşti?
Cu Ethan Hawke. Şi mi-aş petrece ziua şi noaptea nunţii în Viena, ca în filmul Before Sunrise.
Spune-mi un avantaj şi un dezavantaj ale statutului de femeie singură.
Un avantaj e că nu-i nevoie să gătesc decât dacă vreau, iar la dezavantaje aş puncta că mi-ar plăcea să mă ducă cineva cu maşina peste tot, eu neavând carnet de conducere.
Care sunt principiile la care nu ai renunţa niciodată, nici măcar în numele iubirii?
Nu aş renunţa niciodată să-mi fac meseria aşa cum consider eu că trebuie făcută, până la ultimul detaliu.
Ce-ţi doreşti cel mai mult să ţi se întâmple în următorii cinci ani?
Mi-aş dori să mă caţăr pe Mont Blanc, ca să văd dacă pot atinge stelele cu mâna… Şi, dacă s-ar putea, toţi cei dragi mie să fie sănătoşi.
Care e cel mai frumos compliment pe care ţi l-a făcut vreodată un bărbat?
Un bărbat mi-a zis recent că sunt un amestec de ingenuitate şi perversitate. E compliment?

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus