Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > Gala de balet de Ziua Internationala a Dansului

Gala de balet de Ziua Internationala a Dansului

Compania de Balet a Operei Nationale Bucuresti (ONB), coordonata de coregrafa Simona Somacescu, ofera publicului, joi, 29 aprilie 2010, de la ora 18.30, un spectacol deosebit, un adevarat regal interpretativ la care sunt invitati unii dintre cei mai iubiti artisti.

Astfel, de Ziua Internationala a Dansului, la Gala de Balet a Operei Nationale Bucuresti vor evolua invitati de marca, precum Iana Salenko si Dinu Tamazlacaru, prim-solisti ai Operei din Berlin, cunoscutul interpret si coregraf Razvan Mazilu si prim-balerinul Cristian Tarcea de la Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta.

Alaturi de ei, vor interpreta pagini celebre ale dansului mondial indragiti artisti ai Operei Nationale Bucuresti: Cristina Opincaru, Corina Dumitrescu, Gigel Ungureanu, Bianca Fota, Valentin Stoica, Adina Tudor, Ovidiu Matei Iancu, Adela Craciun, Alin Gheorghiu, Cristina Dijmaru, Vlad Toader, Monica Petrica, Laura Blica Toader, Madalina Stoica. Regia spectacolului este semnata de reputatul maestru coregraf Sergiu Anghel, acompaniamentul fiind asigurat de pianistul Stefan Doniga.

Iana Salenko

Originara din Ucraina, Iana Salenko si-a dorit dintotdeauna sa devina balerina, desi familia a impiedicat-o la inceput sa-si atinga telul. Dupa numai cinci ani de studiu a devenit solista a Operei din Donetk, iar doi ani mai tarziu, la varsta de 19 ani, a devenit prim-balerina la Opera Nationala din Kiev. in prezent, Iana Salenko este prim-solista a Baletului de Stat din Berlin.

De-a lungul carierei de dansatoare, ea a primit numeroase premii: Locul I si Premiul Diaghilev la Concursul „Serge-Lifar” de la Kiev (2002), Locul I la Concursul ÖTR din Viena, Locul I si Premiul Makharova la Concursul Arabesk, Locul III la Concursul International de Balet de la Varna (2004), Locul I la Concursul International de Balet de la Helsinki, Locul I la Concursul International de Balet de la Nagoya (2005).

Iana Salenko a dansat in coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko.

Dinu Tamazlacaru

Dinu Tamazlacaru si-a inceput studiile in 1994, la scoala Moldoveneasca de Balet, clasa prof. Alexander Ivanov, iar din 2000 a urmat cursurile Conservatorului de Dans „Maxim Abzalow” din Viena, la clasa prof. Maxim Abzalov. In 2002, a inceput colaborarea alaturi de compania de balet din Berlin, iar din 2006 a devenit prim – balerin.

Repertoriul lui Dinu Tamazlacaru include roluri precum: Sigfried si Beno (Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski), Basil (Don Quijote de Ludwig Minkus), Printul (Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski), Franz (Coppelia de Leo Delibes), Paquita de Ludwig Minkus, Pasarea Albastra (Frumoasa din padurea adormita de Piotr Ilici Ceaikovski), Idolul de bronz (Baiadera de Ludwig Minkus) si Pas de deux (Giselle de Adolphe Adam).

Dinu Tamazlacaru a dansat in coregrafii de George Balanchine, Marius Petipa, Boris Eifman, Patrice Bart, Peter Schaufuss, Frederick Ashton, Rudolf Nureiev, Vladimir Malakhov, Jerome Robbins, Nacho Duato, Maurice Bejart, Pierre Lacottes, William Forsythe, Mauro Bigonzetti, Lukas Gaudernak.

A participat la galele de balet „Malakhov and Friends” (Gran Canaria), „Picone and Friends” (Caserta), „Fanny Easler” (Viena), Gran Gala (Milano), Karsuta all Stars (Japonia), la festivaluri internationale de la Milano, Napoli, Gran-Canaria, Caserta. Ca invitat, Dinu Tamazlacaru a dansat in 2009 la Viena, cu ocazia celebrului concert de Anul Nou.

Printre premiile sale se numara si Marele Premiu la Concursul de la Lausanne, in 2002, si Medalia de Aur la Competitia Internationala „Arabesk” de la Perm (Rusia).

Sursa: www.artboom.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus