Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Hanif Kureishi – Am ceva sa-ti spun

Hanif Kureishi – Am ceva sa-ti spun

Romanul „Am ceva sa-ti spun” ofera o privire retrospectiva de un umor spumos, pe alocuri noir, asupra Londrei anilor ’70-’80 si a guvernarii Thatcher. Sexul, cultura pop si psihanaliza sunt printre panaceele propuse de autorul Hanif Kureishi.

Eroul sau, Jamal, psihanalist si scriitor de succes, e un teoretician plin de haz si de fraze memorabile, pus in umbra numai de celelalte personaje, si ele la fel de spectaculoase. Miriam, sora lui Jamal, e o depresiva cu accese de violenta care-si gaseste linistea in bratele lui Henry, director de teatru si prieten al fratelui ei, si el cu o istorie de familie hilara, menita sa complice si mai mult o relatie deja controversata.

Rafi, fiul adolescent al lui Jamal cu Josephine, are si el probleme legate de despartirea parintilor sai, intre care povestea de iubire pare totusi sa nu se fi sfarsit. Dar in scena intra si Ajita, frumoasa si senzuala iubita din facultate a lui Jamal, care, molestata in tinerete de propriul tata, e inca in cautarea unei cai de a se elibera de trecut.

  • Prozator, dramaturg si scenarist, Hanif Kureishi a castigat prestigiosul Whitbread Award si a fost nominalizat la premiul Oscar in 1985 pentru Cel mai bun scenariu, cu filmul „My Beautiful Laundrette”.
  • Opera lui literara este tradusa in 36 de limbi.
  • Primul sau roman, „Buddha din suburbie” (1990), s-a bucurat de mare succes, fiind tradus in peste 25 de limbi. I-au urmat romanele „The Black Album” (1995) si „Darul lui Gabriel” (2001), precum si volumele „Intimitate si alte povestiri” (1998), ecranizat in 2001, „Midnight All Day” (1999) si „The Body and Other Stories” (2002).

Sursa: www.mediafax.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus