Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Henry Miller – Nexus

Henry Miller – Nexus

Scrisa de Henry Miller pe parcursul a zece ani, trilogia „Rastignirea trandafirie” a fost interzisa in SUA si publicata la Paris intre 1949 si 1960. Romanul „Nexus” (1960) este ultimul volum al trilogiei si apare la Editura Polirom, in traducerea reputatei Antoaneta Ralian si intr-o editie revazuta.

„Nexus” dezvaluie portretul unui scriitor format, care, dupa chinuitoare indoieli si o multime de romane scrise in minte, reuseste in sfarsit sa-si puna ideile pe hartie. Faptul acesta, insa, pare sa atraga dupa sine o ruptura cu lumea atat de familiara din primele doua volume: minunatele povesti ale prietenilor autorului, paginile de analiza literara si sociala exista in continuare, sunt la fel de pline de spirit si umor, insa in ele se simte o umbra de cinism si de tristete.

„Nexus” este, paradoxal, volumul de ramas bun al unui romancier aflat inca la inceputul drumului, volumul care ii ofera lui Henry Miller confirmarea destinului sau de scriitor, nelasandu-i astfel alta optiune decat sa continue sa scrie, confruntat in permanenta cu izolarea si responsabilitatea actului de creatie.

„Oamenii civilizati nu traiesc conform unor coduri morale sau unor principii de un soi sau altul. Vorbim despre ele, le evocam intruna, dar nimeni nu le ia in serios. Nimeni nu respecta aceste reguli, in vietile noastre nu e loc pentru ele. Tabuurile sint un fel de reziduu al mintilor bolnave, spectrul celor care nu au avut curajul sa traiasca din plin si care ne-au virit pe git aceste interdictii, deghizate in morala si religie.” [Henry Miller]

  • Seria Henry Miller este cel de-al optsprezecelea proiect din cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, dupa seriile dedicate unor scriitori precum Salman Rushdie, Vladimir Nabokov, Haruki Murakami, Ernest Hemingway, Jorge Luis Borges, John Fowles si David Lodge.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus