Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > I-ai spus buna dimineata zilei de azi?

I-ai spus buna dimineata zilei de azi?


Ziua
de azi a avut alt sens decat ziua de ieri. Daca nu te-ai gandit deloc la asta, nici azi, nici ieri, exista un singur inconvenient: timpul va trece rapid, fara sa-l simti, fara sa-i lasi o urma pe fata. Zic „pe fata” si te las sa patrunzi in cele mai intime interpretari ale mele, in care timpul e un obraz de barbat, proaspat barbierit, moale si mirosind a parfum piperat. Daca te apropii, daca il atingi cu buricele degetelor, cu buzele, daca il adulmeci, daca il intorci catre tine, daca il convingi sa te priveasca in ochi, daca aveti ce sa va spuneti si daca el intelege ce vrei inseamna ca ai reusit sa simti timpul curgand, sa-l prizezi, si el pe tine, sa-i dai un sens al tau. Altul decat ieri. Altfel, timpul trece la mare departare de tine. Il vezi, nu il simti, saptamanile se contracta, se topesc pana la dimensiunea clipei in care te freci la ochi, vineri dimineata, si spui: maine e sambata? Parca ieri a fost luni…

Paradoxal, cu cat simti timpul scapandu-ti, abil, printre buricele degetelor, cu atat extenuarea e mai mare. Orice zi care-ti trece pe pilot automat, sculat, mancat, serviciu, sedinte, lunch, telefoane, internet, casa, culcat, te oboseste, iti slabeste cheful pentru surprizele unei noi dimineti. Pentru ca pofta de timp vine doar consumand timp, nu lasandu-l sa treaca de la sine. Ce inseamna sa-l consumi? Sa-l treci prin toate simturile tale: sa-l vezi, sa-l auzi, sa-l gusti, apoi sa-l treci prin emotiile tale, prin judecatile tale. Si, cand se face seara, sa te bucuri de victorie.

Exista curse pentru timp? Stii cu adevarat ce inseamna o ora? Cand astepti, cand plangi, cand dai un examen, cand alaptezi un copil, cand visezi, cand se deschide o lalea? O ora este fix ceea ce crezi tu despre ea. O zi, la fel. Un an. 2009. In 2010, cand criza va fi trecut, ne vom da seama ca am petrecut anul asteptandu-l sa treaca. L-am alungat, ne-am temut de el.

A fost criza, a fost imprumutul de la FMI, a fost saltarea lui Becali, au fost descantecele de cutremur si cam atat. Putem alege sa traim in linii mari. Sau putem sa ne aplecam asupra vietii noastre in cele mai fine detalii ale ei. Ca de obrazul barbatului de care ne-am indragostit. Obraz caruia ii stim pe de rost fiecare por. Exista curse pentru timp? Habar n-am. Si eu ma pierd de multe ori in tromba unei zilei, la fel ca si tine. O zi pe care n-am stiut-o de fapt si pe care nici nu mai am cand s-o stiu vreodata.

… Maine voi mai cunoaste cativa oameni. De neuitat, imi propun. Maine, voi privi salcamul din fata geamului, nu doar asa, in gol si ca sa-mi adun vreo idee, ci cu gandul la el, cu ochii atenti la lentoarea cu care vantul ii clatina frunzele. Maine, ma voi apropia de narcisele din gradina mea si le voi mirosi. Voi urmari cu privirea un nor, il voi reinventa intr-un personaj, asa cum faceam in copilarie. Maine, voi aduna momente memorabile, imi propun. Voi scoate o fotografie draga pe hartie fotografica, asa cum facem inainte de era aparatelor digitale. Si seara ma va gasi mai bogata.

Tu ce speri de la ziua de maine? Te vei gandi la ea in seara asta? O vei astepta cu emotii?

Citeste Femeia. de mai! Contine tot ce am vrut noi sa pastram dintr-o luna pe care tocmai am trait-o, careia tocmai i-am adulmecat cu pofta obrazul parfumat, parfumul piperat.

Buna dimineata!

Luana Muresan, Redactor-Sef Femeia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus