Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > I se spunea Zodiac

I se spunea Zodiac

Aceasta este povestea adevarata a unui criminal in serie care a ingrozit orasul San Francisco, luand in deradere autoritatile din patru jurisdictii cu scrisorile si cifrurile lui trimise catre presa. Zodiac este Jack Spintecatorul Americii, un asasin care nu a fost niciodata prins. Si-a asumat in mod public 13 victime, apoi cu doua duzine mai multe.

Vanarea lui a devenit o obsesie pentru patru barbati: caricaturistul Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), cunoscutul reporter criminalist Paul Avery (Robert Downey Jr.), inspector de la omucideri David Toschi (Mark Ruffalo) si partenerul sau, inspectorul William Armstrong (Anthony Edwards). Primul indiciu al Zodiacului a fost o scrisoare trimisa la trei redactii de ziar. Marturisea 4 crime comise de el, oferind detalii pe care numai politia le cunoastea. Fiecarui ziar i s-a oferit o parte dintr-un cifru care, odata decodat, ar fi dezvaluit identitatea lui Zodiac.

Au urmat alte scrisori si amenintari. Detectivii Toschi si Armstrong si reporterul Avery au devenit vedete peste noapte. Graysmith a ramas devotat scaunului sau, anchetand de pe margine cazul. Dar Zodiac era intotdeauna cu un pas inaintea lor, acoperindu-si urmele si presarandu-si drumul cu si mai multe amenintari. La un moment dat, a incetat sa mai ofere indicii, iar imitatori de-ai lui au aparut la toate granitele. Suspectul-cheie era inca liber, cand a sosit momentul lui Graysmith. Acel moment care le va schimba vietile pentru totdeauna.

ROBERT DOWNEY JR. (Paul Avery)

In ciuda problemelor sale cu drogurile si cu alcoolul, Robert Downey Jr. este un actor foarte talentat si apreciat. Pentru interpretarea lui Charlie Chaplin in filmul biografic din 1992, a primit o nominalizare la Oscar si un premiu BAFTA (Premiul Academiei Britanice). In 2005, rolul din filmul lui George Clooney, „Good Night and Good Luck”, i-a adus lui Robert Downey Jr. o noua nominalizare la Oscar. In acelasi an, a jucat in comedia „Kiss Kiss, Bang Bang”, alaturi de Val Kilmer. Actorul a fost vazut si intr-o versiune a lui insusi in productia din 2006. „A Scanner Darkly”, unde el si Keanu Reeves, Winona Ryder si Woody Harrelson joaca rolul unor personaje care traiesc intr-o lume dominata de droguri si paranoia. Ca actor de televiziune, Robert Downey Jr. a castigat Globul de Aur pentru rolul avocatului Larry Paul din serialul „Ally McBeal”.

JAKE GYLLENHAAL (Robert Graysmith)

Primul rol pentru care a primit laude a fost cel al lui Donnie Darko, din filmul cu acelasi nume, in 2001. Dupa nominalizarea la Oscar din 2006, pentru rolul cowboy-ului homosexual din „Brokeback Mountain”, Jake Gyllenhall a devenit unul dintre actorii cei mai promitatori din generatia sa. A jucat apoi in „Jarhead”, alaturi de Jamie Fox, „Proof”, cu Anthony Hopkins si Gwyneth paltrow si „The Good Girl”, cu Jennifer Aniston. In prezent, Jake Gyllenhaal este implicat in productia lui Gavin Hood „Rendition”, alaturi de Meryl Streep, Alan Arkin, Reese Witherspoon si Peter Sarsgaard. Jake Gyllenhaal a aparut in productia „This is our Youth”, spectacolul care i-a adus premiul „Evening Standard Theatre” pentru Un debut remarcabil.

MARK RUFFALO (David Toschi)

Radacinile actoricesti ale lui Mark Ruffalo se gasesc in teatru, unde a atras pentru prima data atentia, prin aparitia intr-o productie in afara Brodwayului: „The Moment When”, piesa care a castigat premiul Pulitzer si Tony Award. Pe marele ecran, a aparut in: „Just Like Heaven”, alaturi de Reese Witherspoon, „Collateral”, cu Tom Cruise si Jamie Fox, „We don’t live here anymore” (Naomi Watts si Laura Dern), „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Jim Carrey, Kirstin Dunst, Kate Winslet si Elijah Wood). Un alt rol care i-a adus succes lui Mark Ruffalo a fost cel din „You Can Count on Me”, unde a jucat alaturi de Laura Linney si Matthew Broderick. A obtinut premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Montreal din 2000 si Premiul Noua generatie de la Asociatia de Critici de Film din Los Angeles.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus