Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Ianuarie este Luna Stanley Kubrick la MGM

Ianuarie este Luna Stanley Kubrick la MGM

Din ianuarie 2011, MGM Channel lanseaza CloseUp, o rubrica cu un format captivant, dedicata celor mai mari regizori ai cinematografiei. Emisiunea va fi difuzata o data pe luna, duminica, si va creiona lumea legendarilor regizori de filme de la Hollywood. Primul regizor prezentat in cadrul CloseUp este Stanley Kubrick.

Stanley Kubrick se numara printre cei mai mari regizori de film ai tuturor timpurilor. A regizat, scris si produs filme inovatoare, de genuri diferite, de la science fiction (Odiseea Spatiala, 2001) la drama istorica (Barry Lyndon), de la film de razboi (Platosa de metal) la drama psihosexuala (Cu ochii larg inchisi), de la horror (Stralucirea) la comedie neagra (Dr. Strangelove). Fiecare dintre operele sale este o dovada a pasiunii pentru detaliu, a dragostei pentru mediul vizual si a nevoii de a-si depasi constant limitele.

Kubrick a avut reputatia unui perfectionist care a insistat sa detina controlul asupra fiecarui aspect al filmelor sale, de la distributie si scenariu, pana la editare, lumina si muzica. Deseori finalizarea unei pelicule de-a lui dura luni sau chiar ani (se stie ca filma pentru o scena pana la 100 de duble).

Nascut pe 26 iulie 1928, in New York, Stanley Kubrick a facut o pasiune pentru fotografie. La 16 ani, revista Look il angaja pe ca fotograf liber profesionist, dupa ce in prealabil publicase o fotografie facuta de el in ziua in care presedintele Franklin D. Roosevelt murise. Cu economiile de la aceasta slujba, viitorul regizor de talie mondiala a finantat documentarul de 16 minute The Day of the Fight.

Stanley Kubrick a produs independent alte trei filme inainte sa regizeze, in 1957, celebra productie Cararile gloriei cu Kirk Douglas, prima sa creatie marca Hollywood. In 1960, Douglas a insistat ca Stanley Kubrick sa fie regizorul epopeei clasice de actiune, Spartacus. Urmatorul film al lui Kubirck, Lolita, a trecut cu succes de regulile cenzurii din Anglia, in 1964. Povestea se bazeaza pe romanul interzis al lui Vladimir Nabokov, despre atractia sexuala.

Comedia neagra Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, realizata in 1964, a prezentat intr-o nota de umor holocaustul amenintarii termonucleare, pe atunci fiind o temere reala pentru majoritatea popoarelor lumii.

In 1968, Kubrick a venit cu o productie care a revolutionat filmul SF: Odiseea Spatiala 2001, considerat de unii critici ca fiind cel mai bun film din toate timpurile. Relatia dintre violenta, sex si cultura in societatea moderna a fost surprinsa in pelicula Portocala mecanica (1971), urmata apoi de productia ampla Barry Lyndon (1975). Cu Stralucirea (1980), care a avut ca sursa de inspiratie romanul de succes al lui Stephen King, Kubrick si-a pus amprenta in cinematografie asupra stilului horror. Mai tarziu, in 1987, Platosa de metal a fost ocazia perfecta pentru ca regizorul sa-si prezinte viziunea despre efectul dezumanizant al razboiului.

Opera finala a lui Kubrick, Cu ochii larg inchisi, este povestea celor mai ascunse trairi si fantezii ale unui cuplu casatorit, un film despre pasiuni rostite si nerostite. In 1999, la scurt timp de la incheierea filmarilor, Stanley Kubrick moare.

Comments

comments

Lasă un răspuns