Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Integrala prozei scurte – Samuel Beckett

Integrala prozei scurte – Samuel Beckett

Samuel Beckett, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura, este unul dintre cei mai profunzi si mai originali scriitori ai secolului XX. Felul in care proza lui exprima suferinta si izolarea constiintei umane a schimbat fata literaturii universale. Beckett vorbea despre proza scurta ca despre unul dintre momentele importante ale operei sale, un mediu extrem de intens in care si-a distilat ideile. Stransa intr-un singur volum, proza lui da imaginea evolutiei artistice, dezvaluindu-i in acelasi timp scriitura ca parte a unui proces intr-o perpetua mobilitate.

Volumul reuneste prozele scurte, scrise in franceza sau engleza, din diferite perioade de creatie ale lui Beckett, oferind o perspectiva de ansamblu asupra evolutiei temelor, personajelor, limbajului si a modalitatilor stilistice specifice scriiturii sale. Respingand categoric elementele traditionale legate de intriga, personaje si decor, textele creeaza o lume golita de semnificatii, o lume a spatiilor claustrofobe si a pustietatilor intunecoase, populata de mizantropi cinici si angoasati, vagabonzi cu trupuri subrede si solitari apatici care se chinuie fara speranta sa exprime inexprimabilul si sa gaseasca un scop unei existente lipsite de finalitate.

Povestirile si nuvelele din volumul „Integrala prozei scurte” ofera o perspectiva asupra evolutiei scriiturii lui Samuel Beckett, de la proza cu puternice influente joyce-ene din prima perioada de creatie, incarcata de eruditie si intertextualism care devin pe alocuri obscure, la cea autoreferentiala si minimalista din ultima perioada. Aceasta viziune sumbra a vietii ca agonie este ilustrata in limbajul esentializat la maxim cu o subtilitate care face din Beckett unul dintre cei mai mari stilisti ai secolului XX.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus