Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Cărți, muzică, filme > Interviu cu Pascal Bruckner – Despre femei, iubire si relatii

Interviu cu Pascal Bruckner – Despre femei, iubire si relatii


Credeti ca iubirea si fericirea merg mana in mana?
Nu intotdeauna. Iubirea poate fi un dezastru, dar scopul casniciei de astazi este fericirea. Oamenii se unesc pentru a fi fericiti si aceasta este noutatea in comparatie cu vechile generatii. Inainte, oamenii stateau impreuna pentru a-si construi o viata de familie, pentru a avea copii si un statut social. Astazi, barbatul si femeia sunt impreuna pentru a fi fericiti. Iar daca nu mai sunt fericiti, se despart.

Vezi AICI interviul video cu Pascal Bruckner.

Si unde este dragostea in casnicie? Care este rolul ei?
In casnicia moderna, iubirea e totul. In timpuri stravechi, nu te casatoreai tu, ci erai casatorit cu ajutorul familiei, al traditiei, al stramosilor. In schimb astazi, oamenii se casatoresc deliberat, din propria dorinta si cu propriul consimtamant. Si, spre deosebire de altadata, o fac pentru ca se iubesc, ceea ce inseamna ca acum, iubirea este sufletul casniciei.

Intorcandu-ne la fericire… cum ati descrie fericirea in trei cuvinte?
As spune ca este un sentiment lipsit de griji. Esti fericit cand esti departe de orice ingrijorare. Este extrem de greu sa dai o definitie a fericirii, pentru ca nimeni nu este sigur ce este fericirea. Fiecare dintre noi are o definitie diferita, de aceea este atat de complicat sa le spui oamenilor sa fie fericiti. Nimeni nu stie ce inseamna asta.

Cum credeti ca se raporteaza femeile la fericire intr-o relatie, spre deosebire de barbati?
Nu stiu daca este vreo diferenta, dar cred ca femeile se raporteaza la fericire doar daca este insotita de incredere. Chiar si astazi, femeile simt nevoia sa fie protejate, sa aiba incredere in partenerii lor.

Poate aceasta este principala lor valoare, in timp ce barbatii se raporteaza mai mult la performantele sexuale. Poate ca femeile si barbatii nu au aceleasi obiective atunci cand sunt impreuna. Poate ca principalul scop al cuplului este sa fie protejat de lumea exterioara, un mic regat in care societatea nu patrunde.


Daca ne intoarcem la femeie, care ar fi definitia ei in societatea zilelor noastre?
Femeie astazi este o fiinta a procreerii. Vechea definitie inseamna ca ea a fost intai o fetita, apoi o viitoare sotie si o viitoare mama, dar aceasta definite a disparut. Nimeni nu poate spune azi cu exactitate ce este femeia, pentru ca ea poate fi om de afaceri, antreprenor, scriitor, artist.

Vezi AICI interviul video cu Pascal Bruckner.

Asa ca o femeie depaseste toate definitiile. Nimeni nu mai stie ce este, cu exceptia caracteristicilor fizice. Pana acum, in istoria omenirii, femeia este singurul gen are este capabil sa dea nastere copiilor, ceea ce barbatii nu pot face. Dar exceptand aceasta functie biologica, o femeie poate fi orice isi doreste.

Este un mister?
Da, este un mister pentru barbati si este un mister pentru ea insasi. Dar si barbatii sunt misteriosi, nu sunt chiar atat de simpli. Din punct de vedere sexual, femeia si barbatul sunt un mister unul fata de celalalt.

Femeia a evoluat insa. In era victoriana, ea se ocupa de casa, in timp ce barbatul intretinea familia. Acum, ea are un rol oarecum egal cu al barbatului. Cum credeti ca va evolua?
In societatea moderna, femeia trebuie sa treaca dincolo de un “tavan de sticla”. Anumite profesii sunt inca greu de atins pentru ea – CEO, politician, presedinte, prim-ministru. Avem cateva femei care au ajuns in cele mai inalte functii si cred ca, in timp, femeile vor avea acces la din ce in ce mai multe responsabilitati, iar barbatii, la functii de familie.

De exemplu, in Franta si tarile scandinave, tatii pot avea grija de copii pentru patru, cinci, sase luni. Asa ca exista un schimb de prerogative intre femei si barbati. Femeile pot conduce, iar barbatii pot avea grija de copii.

Si este acest lucru privit ca o retrogradare a barbatului? Simte el ca si-a pierdut puterea in fata femeii?
Da, isi pierde puterea, dar castiga o alta. Nu e doar o pierdere, ci un privilegiu. In societate este inca mult mai usor sa fii barbat decat femeie. Societatea este mult mai atenta sa protejeze barbatii decat femeile si ele trebuie sa se apere singure in fata multor pericole, ca violul sau agresiunile sexuale, care nu sunt comune in cazul barbatilor.


Deci credeti ca discriminarea inca nu a putut fi depasita?
Progrese au fost in ultimii 20 de ani, imense chiar. Femeile studiaza dreptul, medicina, piloteaza avioane, asa ca pot face tot ceea ce fac si barbatii, insa exista inca discriminari. Si inca ceva: de fiecare data cand femeile castigau un drept in societatea traditionala, riscau o reactie de genul unei pedepse, un omor, un viol. Acesta este pretul libertatii: daca ai castigat mai multa libertate, vei primi totodata mai multe atacuri.

Vezi AICI interviul video cu Pascal Bruckner.

Legile ar trebui sa fie mai exacte in aceasta privinta in intreaga lume?
Sunt deja multe legi, destul de clare, dar exista in continuare pericole. Mai ales cand ai, de pilda, o fiica. Cand esti tatal unei fete, iti dai seama ca este mai greu pentru o tanara sa reuseasca in societate din cauza pericolelor pe care le intalneste din partea barbatilor.

Asa ca atunci cand trebuie sa cresti o fata, trebuie sa ai grija sa se imbrace intr-un mod adecvat, care sa nu provoace barbatii si sa se poata apara singura, daca este atacata. Dar pana la urma, violul este o experienta frecventa pentru tinerele femei, deci sunt foarte multe progrese si putine regrese.

Artistii in general – pictori, scriitori, muzicieni – isi gasesc inspiratia in viata cotidiana. Dv. ati avut o muza in viata reala care v-a inspirat?
Am avut multe muze, nu doar una. Cei mai multi oameni pe care-i intalnesti te inspira, de aceea ai nevoie de o viata foarte activa pentru a intalni cat mai multi oameni, mai ales cand scrii romane. Este diferit atunci cand scrii despre filozofie, pentru ca inspiratia vine din discutii si din schimburi de idei, dar in ceea ce priveste romanele, trebuie sa-ti intalnesti muza sau muzele si trebuie sa si investighezi.

Sinceritatea pe care un scriitor o pune in randurile cartilor sale despre viata lui se transmite si mai bine publicului, nu?
Da, cred ca asa este. N-ar trebui sa ascunzi nimic din ceea ce gandesti. Chiar si laturile negative trebuie puse pe hartie, chiar daca oamenilor nu le place.

Ati scris in cartile dv. si despre laturile extreme ale femeilor, de la inocenta pana la dezinhibare si seductie. Ce imagine credeti ca se potriveste cel mai bine in societatea de astazi?
Toate. Desi femeile si-au castigat alte drepturi, tipologiile au ramas reale. O femeie poate fi o vrajitoare, sau poate fi inocenta, poate fi dulce si rea, sau toate la un loc.

Poate o singura femeie sa fie asa cum ati descris-o?
Da, poate fi toate astea la un loc. O draguta in timpul zilei si o perversa in timpul noptii. La fel si barbatul. Fiecare dintre noi poate avea mai multe caractere. Nu exista doar inocenta sau doar rautate, suntem cu totii ambivalenti. Asa ca femeia nu mai poate fi asuprita, ba chiar se poate comporta ca barbatii si sa preia conducerea.


Ati mentionat frecvent aspectul sexual intr-o relatie. Cat de important este si cum este el perceput, in opozitie cu iubirea?
Poti face sex fara dragoste si dragoste fara sex. Nu ai relatii sexuale cu copiii tai, cu parintii sau cu familia si poti de asemenea sa ai relatii erotice profunde fara iubire. Asa ca depinde in ce fel de relatie vrei sa fii cu cineva. Orice relatie incepe cu dorinta si poate evolua catre sentimente. Este foarte importanta si persoana de langa tine.

Vezi AICI interviul video cu Pascal Bruckner.

Deci credeti ca atunci cand doi oameni se implica intr-o relatie sunt mai intai ghidati de pasiune si dorinta, iar dragostea apare ulterior?
Nu, ar putea fi amandoua in acelasi timp. Poti fi atras de cineva si sa iti dai seama ca va fi mai mult decat o aventura, ca va fi ceva foarte profund, ca te simti atras si iti doresti sa vezi aceasta persoana inca o data si inc-o data.

Dragostea apare de obicei atunci cand e vorba de mai mult decat pura satisfactie dupa sex. Cand te dai jos din pat de langa persoana iubita, iti dai seama ca vrei sa-ti satisfaci dorinta de a o mai revedea. Asta inseamna ca e pe cale sa apara iubirea.

Si femeile se raporteaza diferit la acest aspect?
Da, se spune ca femeile sunt mai sentimentale decat barbatii. Nu stiu daca este in totalitate adevarat, poate e doar o chestiune culturala si atunci cand o femeie e implicata intr-o relatie profunda, vrea sa combine sentimentul cu satisfactia sexuala. Cred si femeile, si barbatii vor sa fie satisfacuti, atat din punct de vedere sentimental, cat si sexual.

In mod egal?
Nu neaparat. Felul in care un barbat doreste o femeie este mai brutal, este instant. Atunci cand vede o femeie, se simte ca un vanator si isi doreste corpul ei sau o anumita forma a lui. Dar se intampla ca atunci cand te indragostesti sa fii mai atras de fata decat de corp. Asta inseamna ca incepi sa te indragostesti.

Dar daca se simte ca un vanator, nu isi doreste mai degraba sa lupte pentru femeie in loc sa o aiba imediat?
Ba da, in unele cazuri, atunci cand insista sa iasa la intalnire si sa o vada. Dar, in fond, si femeile au rolul de vanatori. In serialul “Sex and the city”, multe femei sunt adevarati vanatori, ceea ce este perceput diferit pentru ele decat pentru barbati. La barbati este un defect, la femei, o calitate. Si atunci cand o femeie isi doreste un barbat, de cele mai multe ori il poate avea. Foarte putini barbati vor spune “nu”.

Comments

comments

Leave a Reply