Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > La ce e buna tristetea

La ce e buna tristetea

Tristetea, cu toate nuantele ei – melancolie, intristare, apatie, nevoie de izolare, tacere – nu e neaparat o stare de care trebuie sa ne ferim. E adevarat, nu trebuie sa cultivam starea de tristete, pentru a nu cadea in plasa surorii ei mai periculoase – depresia. Insa, pe scurt, pentru fiecare moment din viata noastra exista un sentiment potrivit, si poate fi daunator sa fim veseli, cand ar trebui sa fim tristi.

Iata de ce:

  • Negarea sentimentului de tristete poate adanci, de fapt, in loc sa vindece, o trauma. De exemplu, daca am pierdut pe cineva drag. Sau, mai putin grav, dar tot apasator – daca ne-am certat cu un prieten. E normal sa fim tristi, si numai in tristete ne putem lua ragazul de a analiza evenimentul neplacut prin care am trecut, pentru a gasi puteri sa-l depasim. Ignorata, trauma ramane acolo la fel de vie si va izbucni cand ne vom astepta mai putin.
  • Se spune ca nu-i bine sa traiesti in trecut, dar nici sa te dezici de el nu-i bine. Nostalgia, ruda poetica a tristetii, ne pune in contact cu neimplinirile si regretele noastre, din care putem invata, constientizandu-le, sa procedam mai intelept pe viitor. Secretul e dozajul: fii nostalgica atat cat trebuie pentru a asimila lectiile de viata restante.
  • Tristetea inseamna deseori lacrimi. Iar plansul e o descarcare benefica pentru sistemul nervos, unde mai pui ca are avantaje si pentru sanatate: lacrimile curata globul ocular, prin intermediul lor elimini toxine, iar nivelul de mangan – mineralul starilor proaste – scade si se instaleaza o stare euforica. Deci numai dupa plans, razi din tot sufletul, numai dupa ploaie rasare soarele cel mai stralucitor.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus