Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > La ce filme ne uitam in anii ’80?

La ce filme ne uitam in anii ’80?

Principala trasatura a anilor ’80 a fost dinamismul cu care au aparut si evoluat genuri de toate felurile, care se adresau unui public eterogen. Este apogeul filmelor horror si SF, dar sunt urmarite si cele romantice si de aventuri.

Filmul de actiune intra intr-o noua etapa prin utilizarea efectelor speciale si apare fenomenul „teensploitation”, care se traduce prin faptul ca publicul devora productiile despre adolescenti. Idolii acestei perioade sunt: Tom Cruise, Harrison Ford, Meg Ryan, Mel Gibson, Goldie Hawn, Dustin Hoffman, Kathleen Turner si Sigourney Weaver.

DRAMA, ACTIUNE si DRAGOSTE
„Top Gun” (1986): In aer – lupte spectaculoase, la sol – romantism fierbinte, Tom Cruise (pentru care anii ’80 au insemnat consacrarea) in rolul lui Maverick, un pilot din cadrul armatei, si o coloana sonora de succes. Mai e nevoie sa amintim de piesa „Take My Breath Away”, semnata Berlin?

„When Harry Met Sally” (1989) – Povestea incepe in Chicago, in 1977. Acolo, Harry (Billy Crystal) si Sally (Meg Ryan) se cunosc intamplator si hotarasc ca intre ei nu poate fi decat o relatia platonica. In timp insa, prietenia lor se transforma in dragoste…

FILME DESPRE VIETNAM

In anii ’80, se discuta inca intens despre implicarea SUA in Sud-Estul Asiei si, in mod firesc, au fost realizate filme despre razboiul din Vietnam. De referinta au ramas: „Platoon” (1986), „Full Metal Jacket” si „Good Morning Vietnam” (ambele in 1987) si „Born on the Fourth of July” (1989).

FILMUL MUZICAL

„Flashdance” (1983) – Este povestea lui Alex Owens (Jennifer Beals), o tanara de 18 ani, ambitioasa si atragatoare, care in timpul zilei lucreaza ca sudor, iar noaptea este dansatoare intr-un bar. Filmul straluceste prin hiturile anilor ’80, precum „What a Feeling” si „Maniac”. Alte filme muzicale: „Fame” (1980), „Footloose” (1984) si „Dirty Dancing” (1987), a caror coloane sonore au devenit automat hituri ale acelui an.

FILMUL SF

Genul SF devine popular ca urmare a succesului obtinut anterior cu „Star Wars” (1977), prima productie din trilogia care se va continua pana in 1983. Tot acum se produc „Alien”, „Blade Runner” si celebrul „E.T. The Extra-Terrestrial” al lui Steven Spielberg. Acest film a fost in 1982 atractia serii de inchidere a Festivalului de Film de la Cannes, indelung aplaudat de criticii prezenti la vizionare. Incasarile filmului au fost uriase in SUA si Mare Britanie.

FILME CU SUPER-EROI

In timp ce Superman (interpretat de Christopher Reeve) isi continua marsul triumfal inceput in 1978, este randul unui alt fost erou de benzi desenate sa iasa la rampa: eroul inaripat din Gotham – Batman. Omul-liliac, alias Bruce Wayne (Michael Keaton), si-a facut un debut absolut spectaculos: primul film din seria Batman a obtinut incasari de nu mai putin de 100 de milioane de dolari in primele 10 zile dupa lansare!

FILME DE AVENTURI

Incepand cu 1981, spectatorii au savurat filmele despre aventurile lui Indiana Jones, avandu-l pe Harrison Ford in rol principal si pe Steven Spielberg regizor: „Indiana Jones si cautatorii Arcei pierdute” (1981), „Indiana Jones si Templul Mortii” (1984) si „Indiana Jones si Ultima Cruciada” (1989) – considerat cel mai bun din trilogie, in mare masura datorita cuplului Sean Connery / Harrison Ford.

ACTIUNE si MAFIE
In acest sector, „Scarface”, regizat de Brian de Palma, a venit ca o provocare pentru societatea americana, atingand zone sensibile ale perioade. Replica lui Tony Montana, mafiotul aflat in fruntea unui imperiu al drogurilor, interpretat magistral de Al Pacino, sintetizeaza atitudinea acelor vremuri: „Societatea are nevoie de oameni pe care sa-i arate cu degetul, pentru ca apoi sa se simta incocenta.”

„James Bond”

Roger Moore si Sean Connery isi impart in acesti ani rolul spionului britanic Bond. Enigmaticul personaj l-a facut faimos pe Connery la jumatatea anilor ’60, iar actorul nu ezita sa-l intruchipeze din nou in 1981, in filmul „Never Say Never Again”. Astfel, el intrerupe sirul ecranizarilor cu Roger Moore, care si-l adjudecase pe Bond intre 1970-1985.

ACTIUNE si EFECTE SPECIALE
Prezente inca din anii ’50, filmele de actiune sunt produse acum la scara larga, avandu-i protagonisti pe Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Mel Gibson si Chuck Norris. Cele mai populare au fost seriile „Rambo”, „Robocop”, „Predator”, „Die Hard”, „Lethal Weapon” si „Commando”.

„The Terminator” (1984)

Aceasta viziune apocaliptica asupra lumii aducea in fata publicului un cyborg-terminator (e cel mai cunoscut rol al lui Schwarzenegger) trimis din viitor, din anul 2029, in 1984, ca sa ucida o femeie de care depinde salvarea lumii. Filmul a avut doua continuari: „Terminator 2: Judgement Day” (1991) si „Terminator 3: Rise of the Machines” (2003).

HORROR
Anii ’80 aduc o schimbare in bine pentru industria muribunda a filmelor horror. Principala „inventie” este personajul Freddie Krueger. E o perioada cat se poate de favorabila acestui gen, cele mai apreciate filme fiind „A Nightmare on Elm Street”, „Friday the 13”, „Halloween”, „Poltergeist” si „Evil Dead”.

„A Nightmare on Elm Street” (1984)

Cand Wes Craven a regizat „A Nightmare on Elm Street”, degetele lungi, cu forma de cutite, de la mana dreapta a lui Freddie Krueger, au inspaimantat si bantuit milioane de spectatori, iar acum imaginea lor a devenit celebra. Impactul deosebit pe care l-a avut filmul se datora faptului ca maleficul bantuia nu numai viata reala, ci si pe cea ireala; Freddy traia in lumea viselor, o lume care incepe imediat ce noi inchidem ochii…

COMEDII
Unora le plac filmele de actiune, altora le plac comediile. Ce iese din imbinarea celor doua? Comedia de actiune!

„Beverly Hills Cop” (1984) – In 1984, comedia care-l are in centru pe Alex Foley, un detectiv ingamfat din Detroit, a obtinut cele mai mari incasari pana la acea data, fiind desemnat „Favorite Motion Picture” la premiile People’s Choice. „Beverly Hills Cop” a fost un succes de box-office si, in consecinta, au urmat inca doua parti: „Beverly Hills Cop II” (1987) si „Beverly Hills Cop III” (1994).

„Tootsie” (1982) – Doua kilograme de silicon, peruca roscata, dantura falsa, latex si putin ruj. Sub acest „camuflaj” aparea Dustin Hoffman in comedia „Tootsie”. Subiectul este urmatorul: un actor ghinionist, Michael Dorsey se trezeste intr-o buna zi somer. Dar norocul ii surade simpaticului Dorsey, care se deghizeaza in femeie si joaca rolul vietii pe celebra scena de pe Broadway.

Articol preluat din revista BEAU MONDE

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus