Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > La multi ani, Maria!

La multi ani, Maria!

Dupa calendarul crestin-ortodox, pe 15 august celebram Adormirea Maicii Domnului, sarbatoare cunoscuta popular sub numele de „Sfanta Maria Mare.” Fecioara Maria este cel mai venerat sfant crestin, atat in biserica ortodoxa, catolica, anglicana, cat si in cea orientala. Exista si Sfanta Marie Mica (8 septembrie) cand sarbatorim nasterea Fecioarei Maria.

Traditii si obiceiuri la romani

Cum se bucurau romanii mai demult de aceasta mare sarbatoare putini mai stiu, mai ales ca azi nici nu prea mai sunt atat de multe Marii.

  • In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare (15 august) este considerata „a mortilor” fiind pomeniti toti aceia ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt serbati cei vii.
  • Acum se aduna ultimele plante de leac si se vad primele semne ale toamnei care se apropie. Este si un moment important al calendarului viticol.
  • Se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.
  • Obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiroz era respectat pretutindeni.
  • Intre cele doua „Sfinte Marii” se seamana graul.
  • La Sfanta Maria Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, acestea fiind apoi sunt bune de leac.
  • Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga.
  • Se zice ca dupa Sfanta Maria vremea incepe sa se strice, prevestind capriciile toamnei.
  • Tot acum se incheie dusul oilor la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa.

 

Regina Maria a Romaniei (1875 – 1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a fost mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, regina a Romaniei. A fost supranumita de popor „Mama ranitilor”, „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei de bravura din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front in spitale de campanie sau a coordonat activitatea unei fundatii de caritate. Se spune ca frumusetea ei era dublata de o inteligenta iesita din comun. Serviciul adus Romaniei de regina Maria a fost unul crucial. Desi rolul femeilor in politica era redus, regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand pana la moartea acestuia in 1927. In momentul in care fiul sau a mostenit tronul, s-a retras definitiv din viata publica.

Maria Tanase (1913-1963) este considerata cea mai mare cantareata populara de muzica romaneasca a tuturor timpurilor, apreciindu-se ca atunci cand vine vorba despre interpreti in general cu ea ar trebui sa se inceapa. Si asta nu pentru premii, spectacole, aprecieri venite din lumea intreaga, ci pentru ca atunci cand se aude vocea Mariei Tanase publicul pare magnetizat. Prima aparitie a fost in 1921 pe scena Caminului Cultural din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an. A devenit celebra in anul 1938, cand a inregistrat primele cantece pentru Societatea Romana de Radio. In anul 1957 a primit titlul de „Artist emerit”.

Contemporanele noastre

Mariana Bitang (n. 1962) este renumita antrenoare de gimnastica a Romaniei, actualmente ocupand postul de Consilier de stat pentru promovarea sportului. A lucrat ca profesor-antrenor de gimnastica la Clubul Sportiv Deva. Apoi, a activat ca antrenoare federala al Lotului Olimpic feminin de gimnastica al Romaniei si a participat (impreuna cu antrenorul-coordonator Octavian Belu) la pregatirea tinerelor gimnaste olimpice ale Romaniei (participand la Jocurile Olimpice, Cupe si Campionate Mondiale si Europene) obtinand pana in prezent 152 de medalii.

Maria Marinescu (n. 1978), creatoare de moda, s-a nascut si a crescut in Statele Unite, a studiat designul vestimentar la Paris si lucreaza, de cateva luni, pentru celebrul designer Marc Jacobs. Celebritatea i-au adus-o insa relatiile cu Bobby Paunescu, Tudor Vasile (fiul ex-premierului Radu Vasile), Cristi Chivu si Ion Ion Tiriac, de care a divortat dupa 3 luni de mariaj. Maria a fost mereu obisnuita cu un stil de viata high-class: concedii de lux, garderoba plina de haine de marca, nu pierde noile aparitii Chloe sau Chanel). Zilele trecute, Maria si-a sarbatorit ziua de nastere pe Coasta de Azur (Saint Tropez). Anul acesta, pe langa colectia vestimentara, a lansat si o linie de bijuterii, numita Kai.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus