Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > La rascruce de raioane

La rascruce de raioane

Romanul s-a nascut poet, a strigat pana la cer balada Miorita si a murit. Apoi romanul a continuat sa se nasca poet, a scris fabule, sonete, glose, 11 elegii si a ramas spre pomina in cartile de literatura. Romanul continua sa se nasca poet si in zilele noastre. Iti dai seama de asta dupa albastrul ochilor lui pierduti liric in albastrul genericului stirilor sportive de la 7 jumate.

Pe la 6 luni culoarea ochilor se schimba, iar romanul nascut poet recunoaste deja versurile tuturor reclamelor din calupul publicitar de la opt fara un sfert, ora la care el isi bea laptele formula de continuare. Primele trei cuvinte ale romanului rimeaza melodios: „mama”, „tata”, „papa”. Dupa care romanul nascut poet invata cel de-al patrulea cuvant: „alo” si o data cu el se duce rima, dispare poezia si incepe proza. O proza plina de tentatii, plina de culoare, guma guar, ambalaje si promisiuni.

Romanul s-a nascut poet, dar s-a razgandit rapid dupa strofa intai, cand si-a dat seama ca prima jucarie pe care a pus manuta, si anume telecomanda, nu deschide o carte fermecata cu versuri care merg la inima, ci o cutie fermecata cu reclame care merg la sufletul comertului. |n fine, isi va da seama treptat de asta, pe masura ce va creste, pe masura ce-si va petrece copilaria cocotat in cosul de carrefour, mai intai stand lejer pe spate, apoi din ce in ce mai ghemuit printer conservele de mazare fina.

Cand romanul nascut poet nu mai incape in cosul de carrefour, incepe o alta etapa a vietii lui. Etapa in care incepe sa-l impinga cu ajutorul tau. |n acel moment, tu cugeti la rascruce de varste si de raioane, „carbogazoase” colt cu „produse dietetice”: Ah, cum mai trece vremea. Parca ieri am razuit cu capacul de la biberonul lui primul cupon cu care am castigat prima lui sapca… Foarte curand romanul adolescent incepe sa ceara si tu incepi sa dai. Nu conteaza decat lansarile, ofertele promotionale, exclusivitatile, salesurile. El nu mai reactioneaza decat la imperativele, agitatia, ultimatumurile, poantele din spoturile publicitare.

Pentru poezie nu s-a facut spot. Ce n-are spot nu exista, sau exista, dar nu naste dorinta. Romanul nu mai e poet de cand i-au disparut dorintele lui personale. El are doar dorinte care-i dau siguranta ca apartine unui grup. Ca este acceptat de grup. Altfel e nesigur pentru ca nu mai stie cine e…

Poetii oare cum puteau trai fara samponul anti-matreata doi in unu, poetesele cum puteau adormi fara lotiunea demachianta trei in unu, barzii cum puteau recita fara sa-si frece dantura cu cele 7 beneficii ale sanatatii dentare din pasta de dinti? Cartile lor cum se vindeau fara ca cititorii sa le poata inapoi in termen de 30 de zile daca erau nesatisfacuti de rime?

Romanul nu mai e poet, dar se simte puternic. E aici si acum. E inconjurat de lucruri si le vrea pe toate. Are planuri sa le obtina. In goana lui dupa lucruri, nu mai are timp de nimic, nu mai are timp pentru el. Romanul nu mai e poet, dar e atat de material inca se simte nemuritor: are rate, emisiuni preferate, blog, pizza la domiciliu, calculator, teleshopping, iTunes iar dincolo de toate, deasupra stresurilor lui zilnice, are un secret care ii inmoaie inima si-l duce cu gandul si cu gustul la copilaria de poet: melodia lui de suflet de pe telefonul mobil.

Eu am spus, acum spune tu. Ce altceva iti da siguranta in afara de tot ce este material si foarte tentant in jurul tau? Si repet intrebarea psihologului Sarah Laurie pe care o vei cunoaste incepand din numarul acesta: Daca ar fi sa poti „expira” toate lucrurile pe care le-ai „inspirat” de-a lungul anilor si nu-ti trebuiau neaparat ca aerul, de maine ce ai incepe sa inspiri din nou? Ai vrea sa incepi sa simti ca traiesti cu adevarat, ai vrea sa nu mai spui in fiecare seara „azi iar n-am avut timp nici sa respir”? E timpul sa te impaci cu toate valorile in care ai incetat sa mai crezi doar pentru ca nici cei din jur nu mai cred in ele, sa ai o discutie cu tine si sa-ti raspunzi cu vitejie ca eroii din epopeile lirice: TU AI CURAJ SA-TI SCHIMBI VIATA? Toate detaliile la pagina 10. Citeste si traieste frumos mai departe.

Luana Muresan, Redactor-Sef Femeia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus