Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Le Monde: Aurora si Marti, dupa Craciun – incursiuni in realismul negru romanesc

Le Monde: Aurora si Marti, dupa Craciun – incursiuni in realismul negru romanesc

Lungmetrajele „Marti, dupa Craciun”, de Radu Muntean, si „Aurora”, de Cristi Puiu, ruleaza in cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2010 in sectiunea Un Certain Regard si au avut premiera mondiala in 13 si 14 mai 2010.

Publicatia franceza Le Monde noteaza ca Radu Muntean revine pe Croazeta cu „Marti, dupa Craciun”, considerat „deconstructia precisa a unui cuplu, precisa ca o taietura de bisturiu”. Autorul cronicii spune ca noul film al lui Muntean este „povestea seaca a lui Paul, care ar trebui sa o anunte pe sotia si pe fiica lui ca le va parasi pentru o alta femeie”. Pe de alta parte, potrivit aceleiasi publicatii, „Aurora”, de Cristi Puiu, este o poveste despre „trei ore de plimbare, intr-un oras obisnuit, a unui om obisnuit, care se transforma, incet, intr-un asasin obisnuit”.

Primul lungmetraj regizat de Radu Muntean a fost „Furia” (2002), urmat de „Hartia va fi albastra” (2006) – nominalizat la Leopardul de Aur la Festivalul International de Film de la Locarno 2007 si recompensat cu un premiu special la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema – si de „Boogie” (2008), recompensat, anul trecut, cu patru premii Gopo, pentru regie, roluri principale (Dragos Bucur si Anamaria Marinca) si rol secundar masculin (Mimi Branescu). „Boogie” a avut premiera mondiala tot la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs.

Lungmetrajul de debut al lui Cristi Puiu a fost „Marfa si banii” (2001), un road trip cu Alexandru Papadopol si Dragos Bucur in roluri principale, acesta fiind urmat de „Moartea domnului Lazarescu” – pelicula care a primit marele premiu Un Certain Regard, in 2005. „Aurora” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus