Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > 10 sfaturi pentru femei

10 sfaturi pentru femei

Admirabilul George Calinescu (19 iunie 1899 – 12 martie 1965) nu a fost doar un scriitor de exceptie ci si un fin si analitic observator al omului. Calinescu a intrat si in sufletul femeii si in cel al barbatului.

Putini stiu ca a fost un mare curtezan, ca femeile vremii erau cucerite de stilul, atitudinea si personalitatea scriitorului. Si mai putini stiu ca, pe vremea cand era si ziarist, Calinescu avea o rubrica de moda si stil. Publica articole despre … pantaloni, palarii si moda femeiasca.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/08/07/516150.jpgSpre exemplu, intr-un articol din Jurnalul literar, din 8 ianuarie 1939, articol intitulat „Cum sa te imbraci ieftin si cu gust”, Calinescu le invata pe femei sa se imbrace. „O rochie simpla, neagra sau bleumarin, bunaoara, cu cate garnituri nu se poate asorta ca sa para mereu alta! Un manunchi de flori mici, un guler impletit din mai multe tonuri deschise, niste nasturi de piele sau de lac, cate nimicuri din acestea o pot schimba facand-o de nerecunoscut”.

In aceeasi serie se numara si celebrele „10 sfaturi pentru femei”. La vremea cand au aparut, sfaturile au facut mare valva, au fost criticate pe fata, dar urmate si de doamne si de domnisoare. Nici barbatii nu s-au ferit sa le citeasca si sa le respecte, cu atat mai mult cu cat Calinescu, trecea, cum spuneam ca un mare cuceritor.

Iata sfaturile lui Geoge Calinescu pentru doamne si domnisoare. Nu au nevoie de comentarii si doar de o lectura atenta.

1. Pentru o fata, reusita in viata nu e o chestiune de studiu si de energie. Rostul femeii este sa placa, afara de asta nu poate fi fericire.
2. Poti fi savanta, poti fi artista, dar nu uita ca esti femeie. Nu trece in tabara barbatilor.
3. Esentialul este nu de a fi desavarsita trupeste, ci expresiva. Baga de seama ca expresia nu e numai a fetei. Sunt femei care par distinse facial si sunt vulgare corporal. Genunchiul tau sa inspire sentimente nobile.
4. Nu-ti fortifica in asa fel caracterul, incat sa nu mai poti plange. O femeie care nu stie sa planga si-a pierdut jumatate din farmecul ei.
5. Fereste-te de imperiul pe care il au asupra fetelor fine firile inapoiate si brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.
6. Dar nici nu cadea in greseala contrara de a cauta cu tot dinadinsul un invatat. Nu rareori acestia sunt primitivi si egoisti si sufletul lor este sub nivelul intelectului. Cauta un om adevarat.
7. Nu te casatori cu un barbat care declara cinic ca nu pricepe arta. Poate ascunde vicii ingrozitoare.
8. Daca sotul tau va fi un barbat exceptional, nu te extazia in fata celorlalti de ceea ce face, nu-l apara de barfeli. Il vei obisnui sa se considere intangibil.
9. Nu indeparta brutal, fiind casatorita, pe barbatul pe care-l stimezi si crezi ca te iubeste cu adevarat. Poti intuneca astfel o existenta. O prietenie delicata nu e un adulter.
10. Avand copii, nu deveni ostentativ mama. Intalnesti la unele femei cu progenitura o voluptate si o lipsa de pudoare neplacute. Chiar cu copii, sa fii pururi copilaroasa. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns