Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Cea mai simpla lectie de viata

Cea mai simpla lectie de viata

Un tânăr preot budist se oferise să-i învețe carte pe copiii dintr-un sat. Împreună cu cei mici ridicase o colibă unde prichindeii se adunau veseli în fiecare zi de școală.

Preotul voia să-i învețe pe cei mici care sunt cele mai importante reguli pentru viață și pentru că știa că puterea exemplului este cea mai bună lecție de viață se străduia să fie mereu perfect. Era mereu curat îmbrăcat, mereu calm, mereu atent cu fiecare dintre elevii săi, era mereu rădător și punctual, zâmbea și le povestea despre toate, pe înțelesul copiilor. Căuta mereu să găsească exemple puternice și povești simple și clare care să atingă mintea, dar mai ales sufletul copiilor și să rămână acolo, în sufletul lor.

Într-o zi s-a gândit să vorbească copiilor despre ambiție, despre perseverență și despre faptul că există mereu o cale, chiar și atunci când totul pare imposibil, greu și potrivnic. Se gândea la un exemplu potrivit, când larma copiilor l-a făcut să tresară. Micuții prinseseră un șoarece. Preotul budist l-a luat în mână, a zâmbit și a ascuns mica rozătoare în brâul care îi încingea mijlocul, apoi a rugat un copil, ce stătea foarte aproape de școală, să-i aducă o cană cu smântână.

Când copilul i-a adus cana cu smântână preotul a scos șoarecele și l-a aruncat în smântână. Copiii au amuțit îngroziți. Nu înțelegeau cum putea preotul lor să facă așa ceva pentru că erau convinși că șoarecele va muri înecat. Preotul le-a zâmbit, a pus cana de smantână, în care șoarecele se zbătea, pe masă și i-a trimis pe cei mici acasă. A doua zi când copiii au venit la școală șoarecele dipăruse, iar în loc de smântână, în cană, era unt. Pe bucata de unt din cană se vedeau urmele dinților de șoarece. Așa și-au dat seama cei mici că vietatea scăpase cu viață. Puțin nelămuriți copiii au ascultat povestea despre cele întâmplate.

Un șoarece a căƒzut într-un borcan cu smântâna. S-a dus grămadă la fund dar, dacă dădea din lăbuțe reușea să se ridice la suprafață atâta cât să poată respira. Singură șansa ca să scape cu viață era să înoate în smântâna. Dimineață era mai mult mort decât viu. Era epuizat, dar era viu și stătea pe o mare bucată de unt. Amestecată cu lăbuțele, smântâna s-a transformat în unt. Șoarecele s-a odihnit, a mâncat și a reușit să plece din cana cu smântâna și și-a văzut mai departe de viață… Fericirea că reușise l-a făcut să uite și spaimă și efortul! A rămas doar bucuria că este viu și liber!”.

Copiii primiseră cea mai simplă lecție de viață, cea care le-a arătat că există mereu o cale, chiar și atunci când totul pare pierdut!

Preotul budist le-a spus copiilor: dacă un șoarece a găsit calea, cu atât mai mult veți găsi voi căile și mijloacele ca să treceți peste toate obstacolele din viață!

Citeste si: Scrisoarea de la mama mi-a schimbat viața

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Leave a Reply