Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Fotografiile postate pe Facebook iti afecteaza relatiile

Fotografiile postate pe Facebook iti afecteaza relatiile

Publicarea cu regularitate a fotografiilor cu propria ta persoana pe reteaua de socializare Facebook este in masura sa-ti aduca efecte negative in viata reala.

Impactul este maxim asupra grupului de "amici" din afara cercului de prieteni apropiati si a rudelor care nu reactioneaza foarte bine la pozele publicate de utilizatori cu propria persoana, sustine in concluziile studiului unui din cei care au facut aceasta analiza, cercetatorul David Houghton de la Universitatea scotiana Heriot-Watt.

"Este important de retinut ca informatiile pe care le distribuim pe pagina personala de Facebook nu sunt vazute doar de prietenii apropiati, ci si de diferite categorii de persoane, cum ar fi parteneri de afaceri, colegi, familie si cunoscuti, fiecare grup intelegand in mod diferit informatia pe care o publicam", a mai declarat acesta.

Studiul a analizat diferite tipuri de fotografii (cu propria persoana, de la evenimente, cu familia, obiecte si animale) si felul in care acestea influenteaza fiecare tip de relatie in parte (cu o ruda, cu partenerul de viata, cu prietenii apropiati, cu colegii si cu ceilalti prieteni de pe Facebook).

Gandeste-te de doua ori inainte sa postezi o data

Pentru a evalua impactul fotografiilor asupra relatiilor sociale, 508 participanti au fost intervievati si reactiilor lor au fost masurate pe o scara care tine cont de doua elemente – "sustinere" si "intimitate". Intimitatea a fost definita ca reactia de apropiere unui individ fata de celalalt, iar sustinerea ca reprezentand ajutorul reciproc pe care l-ar oferi persoanei inm cauza.

Cresterea numarului de postari si distribuirea pozelor cu tine insuti, indiferent de tinta de departajare a grupurilor, este considerata ca fiind o expunere violenta a intimitatii, care are un impact negativ asupra prietenilor virtuali.

"Suntem de parere ca oamenii trebuie sa foloseasca retelele de socializare si sa se bucure de avantajele pe care acestea le aduc, pentru ca se intampla multe lucruri amuzante acolo, dar trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce publicam. Gandeste-te de doua ori, publica o singura data", este sfatul pe care l-a transmis celor care folosesc Facebook, realizatorul studiului.

Ideea este ca pagina de facebook este o vitrina apropriei persoane, asa ca cel care trece prin fata ei, intamplator trebuie sa plece cu o impresie frumoasa si placuta. O expunere violenta si excesiva a propriei persoane, a detaliilor din viata privata, tuturor (nu doar rudelor si amicilor apropiati), este o forma de exchibitionism virtual care deranjeaza si aduce o impresie neplacuta fata de cel in cauza.

 

Comments

comments

Leave a Reply