Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Halloweenul, toți sfinții, toate bomboanele, toata distractia

Halloweenul, toți sfinții, toate bomboanele, toata distractia

Halloweenul – O sărbătoare mai nouă pe la noi, Halloweenul a prins chiar mai repede decât Sfântul Valentin. Probabil datorită prizei la copii, care se bucură de costume și de colindat.

Luminația, pomenirea morților

1 noiembrie este, în creștinismul apusean (catolic, greco-catolic, protestant), ziua pomenirii tuturor sfinților. Iar 2 noiembrie este o zi de pomenire a morților care, în zona apuseană a țării, este ținută și de ortodocși, în seara de 1 noiembrie. Se numește și Luminație, pentru că în acea zi sunt aprinse sute și sute de lumânări, sunt pomenite fapte ale celor morți, se curăță mormintele și se depun flori. Sărbătoarea este de origine celtică, fiind preluată de creștini.

Sfârșitul verii

Samhain îi spun și acum irlandezii, este o străveche sărbătoare celtică de sfârșit de vară. Asta și înseamnă de altfel samhain, sfârșitul verii. La celți, la fel ca în credința populară românească, exista credința că acum, când se termină anotimpul luminos și începe cele întunecos (toamna, iarna), granița dintre cele două lumi – cea pămâneană, a oamenilor, și cea nepământeană, a spiritelor – este mult mai ușor de trecut. Ca atare, se țin ritualuri de alungare a spiritelor rele și de pomenire a celor bune.

Vrăjitoare, dovleci și dulciuri

Când sărbătoarea creștină s-a suprapus peste cea păgână, celtică, a apărut Halloweenul, termen care reprezintă o variantă a denumirii All Hallows’ Eve (evening), adică seara dinaintea Sărbătorii tuturor sfinților. Încet-încet, metodele de îmbunare a spiritelor s-au transformat în petreceri. Costume, colind, superstiții. Costumele au fost la început menite să înspăimânte spiritele rele, de aceea erau vrăjitoare și schelete. Mai apoi s-au transformat într-un fel de concurs al imaginației. Colindatul – celebrul trick or treats, când copiii primesc bomboane – a pornit de la obiceiul celților de a lăsa în noaptea cea grea bunătăți pe pragul casei ca să îmbuneze spiritele. Superstițiile (aflarea ursitului în oglindă) au apărut mai târziu, în Evul Mediu. Dar simbolul clar al Halloweenului a fost și a rămas dovleacul (e vremea lui acum) găurit, sculptat și luminat. Pe numele lui Jack-o’-lantern.

♥ Multe credințe și obiceiuri din noaptea tuturor sfinților se regăsesc în cele din noaptea sfântului Andrei.

♥ Biserica Ortodoxă marchează Ziua tuturor sfinților în prima duminică după Rusalii, când se face, la fel ca acum, pomenirea tuturor sfinților, știuți și neștiuți, dar și a celor adormiți din neam în neam.

Pomona, nimfa merelor

Nu numai celții aveau o sărbătoare a sfârșitului verii, ci și celelalte popoare ale Europei. Romanii, de pildă, o venerau pe Pomona, o nimfă considerată zeița abundenței fructelor, mai ales a merelor. Care este legătura cu Halloweenul? Mărul este un personaj important al sărbătorii: se mănâncă mere glazurate, se fac concursuri de „pescuire“ a merelor cu gura, fără mâini, din hârdaie pline cu apă în care plutesc fructele.

Calendar

  • 25 J Sf. Mc. Marcian şi Martirie; Sf. Mc. Valerian; Sf. Tavita
  • 26 V †) Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir
  • 27 S †) Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română; Sf. Mc. Nestor
    În 1918, moaștele sfântului Dimitrie cel Nou au fost furate, dar hoții au fost prinși surprinzător de repede. „În timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, câțiva bulgari cu o mașină au furat moaștele sfântului Dimitrie din catedrala Mitropoliei din București cu scopul să le ducă peste Dunăre, în țara lor. Dar sfântul n-a voit să părăsească România. De aceea, toată noaptea bulgarii, prin minune, au înconjurat străzile Capitalei, dar n-au nimerit șoseaua care duce la Giurgiu, ca să treacă Dunărea. Dimineața au fost prinși, iar sfintele moaște au fost aduse în catedrală. (Viețile sfinților)
  • 28 D † Sf. Ier. Iachint, Mitr. Ţării Româneşti; Sf. Mc. Terentie, soţia sa Neonila şi cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian, ep. (Învierea fiicei lui Iair)
  • 29 L Cuv. M. Mc. Anastasia Romana; Cuv. Avramie
  • 30 M Sf. Mc. Zenovie, Ep., şi Zenovia, sora sa; Sf. Ap. Cleopa
  • 31 M Sf. Ap. Stahie, Amplie, Urban, Aristobul, Narcis şi Apelie

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia, nr.06/2018
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns