Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Lista de recomandări de lectură pentru părinți, la începutul școlii

Lista de recomandări de lectură pentru părinți, la începutul școlii

Ca în fiecare an, mijlocul lui septembrie ne aduce întâlnirea cu un nou an școlar. Un nou început care, dincolo de grijile legate de bifatul listei cu rechizitele școlare necesare, însumează și o serie de temeri legate de confortul celor mici în noul cadrul social. Îi va fi bine copilului meu în noul colectiv?, Va reuși cel mic să facă față cu brio provocărilor școlare? Oare cum să procedez ca să-i fac (re)acomodarea cu școala mai ușoară? – acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care, neîndoios, orice părinte care are copii la grădiniță sau la școală și le adresează în aceste zile.

Ei bine, acesta este și motivul pentru care ne-am gândit să vă propunem în acest material o listă de cărți de parenting ce v-ar putea ajuta să pășiți cu dreptul în noul an școlar, cărți pe care le puteți găsi cu ușurință în orice librărie online sau fizică de la noi din țară.

 

# pregătirea psihologică pentru un nou început: întrarea în colectivitate

Una dintre cele mai utile cărți de pareting, semnată de un autor român, așadar un volum pe care toți cei interesați îl pot procura ușor din librăriile fizice și online românești este „Pregătirea psihologică a copilului pentru școală” de Florinda Golu. Lucrarea prezintă într-o manieră accesibilă principalele faze ale dezvoltării în intervalul de vârstă 3-6 ani, oferind informatii utile părinților și educatorilor care doresc să-i creeze copilului un cadru evolutiv favorabil. Și asta pentru că, se știe, perioada preșcolară, caracterizată drept un proces intens de maturizare psihică, reprezintă începutul vieții sociale a copilului, care se confruntă în această etapă cu experiențe inedite: viața în grup, ascultarea, dialogul, jocul, competiția etc.

 

# competitivitate la școală, fără stres

Pentru cei care au deja copii la școală, o carte extrem de binevenită este volumul „Riscurile parentingului competitiv. Cum să-ți ajuți copilul să-și realizeze potențialul fără a-l suprasolicita” de Tanith Carey. Pornind de la studii de caz și de la mărturiile unor tineri care au trecut prin experiența creșterii alături de niște părinți care înțeleg competitivitatea în sens absurd, volumul ne învață cum să ne ajutăm copiii să-și păstreze încrederea în sine și să-și atingă potențialul maxim într-o lume din ce în ce mai competitivă.

Educarea unui copil presupune descoperirea talentelor sale înnăscute și orientarea către domenii profesionale în care să le poată folosi. Însă pentru părinții competitivi nu este suficient. Ei sunt interesați de cele mai renumite universități, unde concurența este acerbă, și încep să-și pregătească copiii chiar înainte de a intra la grădiniță. Cei mici ascultă Mozart, privesc cartonașe cu diverse imagini sau litere și încep să citească foarte devreme. Când cresc, trebuie să obțină note maxime la toate materiile și să participe la cât mai multe activități extrașcolare. Bineînțeles, sunt pedepsiți dacă nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Parentingul competitiv nu este însă întotdeauna benefic pentru copil, conducând de multe ori la delăsare și chiar la depresie. Tocmai de aceea, volumul reprezintă o lectură necesară, un semnal de alarmă binevenit cu privire la riscurile care ne așteaptă ca părinți, dacă exagerăm cu ambiția și copmpetitivitatea absurdă.

 

# decât competitiv, mai bine creativ

Decât competitivi cu forța, mai bine copii creativi! Tocmai de aceea, cartea semnată de Julia Cameron și Emma Lively, „Cum să cultivi creativitatea copiilor. Exerciții pentru stimularea inventivității și exprimării de sine”, este un volum care i-ar putea interesa, credem noi, pe oricare dintre părinții care au copii la școală.

Se spune că nu există copii care să nu fie creative, tot ce face este să avem răbdare și atenția bine strunită și vom descoperi cu ușurință acea sferă a vieții în care copilul nostrum este inventiv. Stimulându-le celor mici inventivitatea, îi ajutăm să găsească singuri soluții la problemele cu care se confruntă și să devină mai siguri pe ei. Cartea, disponibilă în majoritatea librăriilor online sau fizice de la noi din țară, ne propune diferite tipuri de exerciții pe care copiii cu vârste între 0 și 12 ani le pot efectua singuri sau împreună cu adulții. Cele trei instrumente de bază prezentate – Paginile de Dimineața (jurnal), Expedițiile Creative (activități distractive cu copiii) și Punctele Culminante (povestirea celor mai frumoase momente ale zilei) – pun accent pe latura amuzantă a activităților și pe consolidarea relației părinte-copil. Aceste exerciții vin deopotrivă în sprijinul copiilor, care vor deveni mai curioși și mai imaginativi, și al adulților, care vor ști să încurajeze talentul creator al celor mici.

 

# sau, și mai bine: „școală” pentru toți – mindfulness pentru părinți

O carte actuală, în această perioadă mai mult decât oricând, este „Mindfulness pentru părinți”. Un volum devenit deja clasic, scris pentru cei care își doresc relații familiale mai armonioase, ce prezintă un stil de viață, ne invită să ne bucurăm de momentul prezent și din care putem învăța, neîncetat. Pes curt, o carte care ne îndeamnă să creștem și noi odată cu cei mici. Prezență, conectare, empatie, compasiune și autocompasiune, conceptele centrale pe care „Mindfulness pentru părinți” le promovează prin exerciții practice acum aproape două decenii, au fost preluate abia recent de psihologii specializați în relația părinte-copil, devenind astăzi un deziderat pentru orice părinte conștient.

Deși bogată în sfaturi practice, în metode de soluționare a celor mai întâlnite dileme părintești, cât și în tehnici de comunicare și relaționare, „Mindfulness pentru părinți” este o carte plină de emoție, care ne împărtășește aceste învățături prin povești personale, lipsite de încărcătura didactică sau chiar de autoritate în domeniu a volumelor semnate de psihologii specializați în educarea copiilor. Și această carte a apărut în traducere în limba română, așadar toți cie interesați o pot procura cu ușurință din majoritatea librăriilor fizice și online de la noi din țară.

 

# „rețete” pe termen lung: formarea caracterului copiilor

Umătoarea recomandare este o carte dedicată tuturor celor care doresc să aibă un copil echilibrat, nu doar în timpul acestui an școlar, ci și pe viitor, un copil capabil să ia decizii corecte în ceea ce-l privește. Este vorba despre „Cum să formezi caracterul copiilor. Metoda responsabilităţii” de John G.  Miller și Karen G. Miller.

Se întâmplă de multe ori să auzim de părinți care se confruntă cu problem în relația cu cei mici, întrebându-se: „De ce copilul nu face ce-i spun eu?”, „Când va învăța să mă asculte?”, „Oare va ajunge vreodată să facă alegeri mai bune?”. Asemenea întrebări arată că părinții așteaptă de la copiii lor să identifice singuri modul în care pot să evolueze și să-și formeze caracterul, ceea ce este nerealist. Pur și simplu, cei mici au nevoie ca noi să îi ghidăm. Noi, ca părinți, trebuie să ne implicăm în fiecare etapă a dezvoltării copiilor.

 

# fericirea – prin joc?

Da, chiar așa! Una dintre cele mai apreciate cărți de parenting de către părinții de pretutindeni, un volum disponibil, din fericire, în traducere și în majoritatea librăriilor fizice și online din România este „Retete de jocuri” de Lawrence J. Cohen. Autorul îi încurajează pe părinți să lase „seriozitatea” deoparte, pentru a-și regăsi copilul, și ne demonstrează cum se poate face acest lucru. Copiii, indiferent de vârstă, au nevoie permanentă de legături apropiate, de sentimentul siguranței și de atașament, iar interacțiunea prin joc cu părinții lor este o cale importată de a dezvolta asemenea legături.

Și asta mai ales dacă cei mici rămân și la programul de after-school: acel quality time despre care se vorbește atât este esențial în relația cu cei mici. Iar cartea semnată de Lawrence J. Cohen vă ajută să conștientizați acest lucru cu atât mai mult.

 

# cui i-e teamă de „elecronice”: sunt dispozitivele electronice o amenințare pentru succesul școlar?

A început școala și, totuși, copilul dumneavoastră nu se poate desprinde de tabletă și smartphone? Petrece ore în șir în fața calculatorului și e obsedat să-și cumpere cele mai noi gadgeturi? Chiar dacă tehnologia modernă este utilă, punând la dispoziția copiilor o mulțime de informații, folosirea excesivă a dispozitivelor digitale poate duce la grave tulburări de atenție. Oprinți-vă! E vremea să vă cumpărați cartea lui Lucy Jo Palladino, „Copiii în epoca dependenței de tehnologie. Noile dispozitive digitale și riscurile utilizării lor excesive”, un volum aflat la dispoziția celor interesați în traducere în cele mai multe  librării online dar si în cele de cartier sau de prin mall-uri.

Acest ghid în șapte pași vă arată cum îi puteți învăța pe copiii dumneavoastră, indiferent de vârstă – de la cei mici până la adolescenți –, să devină selectivi și să-și dezvolte capacitatea de autocontrol, astfel încât să apese la timp butonul „Închis”. Informațiile și activitățile prezentate pot fi aplicate cu succes și de părinții ai căror copii suferă deja de tulburări de atenție, ca ADHD.

Sigur, viața copiilor în colectivitate este atât de complicată, încât nici o selecție de cărți oferite drept recomandări nu ar putea acoperi semantica acestei realități. Promitem, însă, să revenim cu o listă suplimentară. Deocamdată, începeți cu acestea și mai vedem…

Articol realizat împreună cu Compania de Librării București

Sursa imagini: kaboompics.com

Comments

comments

Leave a Reply