Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > O altă metodă de a îmbunătăţi calitatea vieţii

O altă metodă de a îmbunătăţi calitatea vieţii

În ultimii ani, se poate observa empiric, gradul de interes pe care majoritatea oamenilor a început să-l dezvolte cu privire la  conceptul de îmbunătăţire. Dacă în perioada comunistă şi imediat după aceasta, indivizii încă erau în căutarea cantităţii, în prezent aceştia par să îşi fi îndreptat atenţia spre calitate. Iar aici, nu avem în calcul doar calitatea bunurilor materiale ci şi a celor valorice. Întrebarea care a început să îşi facă simţită prezenţa din ce în ce mai des, probabil fiind: cum ar trebui să mă comport pentru a-mi îmbunătăţi calitatea vieţii?

Dacă pentru adulţii cu vârste cuprinse între 20-50 de ani, întrebarea de mai sus îşi poate găsi o anumită relevanță şi o anumită practică în viaţa socială, pentru populaţia în curs de pensionare sau chiar pensionată, procesul de îmbunătăţire calitativă pare să întâlnească destul de multe dificultăţi. Posibil ca o dată depăşind vârsta de 55+ ani, indivizii să nu mai recunoască metodele de îmbunătăţire a vieţii, să aibă tendinţa de a se izola şi de a se concentra pe lucrurile mărunte din viaţa de zi cu zi cum ar fi răsfoitul ziarelor, plimbările scurte şi alimentaţia. Cu toate acestea, conceptul de viaţă activă a prins contur în România şi o mică parte din seniori sunt familiarizaţi cel puţin cu expresia. Însă, cum se poate transforma normativitatea în empiric?

Bazându-se pe patru zone de servicii esenţiale pentru procesul de îmbunătăţire a calităţii vieţii, şi anume: comunicare, sănătate şi îngrijire, învăţare pe tot parcursul vieţii sau muncă; proiectul European Palette V2 aduce în practica de zi cu zi sintagma viaţă activă.

Palette V2 este un proiect finanţat de Uniunea Europeană având ca parteneri țări precum Elveţia, Olanda, Slovenia, România şi adresându-se persoanelor vârstnice în curs de pensionare sau pensionate. Scopul acestui proiect este cel de a înfiinţa o platformă online, un loc sigur şi simplu de utilizat pentru persoanele de vârsta a treia, în conformitate cu nevoile şi dorinţele lor. Platforma Palette V2 va ajuta utilizatorii finali să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare: aceştia vor putea comunica fie verbal fie în scris cu alţi utilizatori ai platformei, vor putea schimba păreri sau impresii sau îşi vor putea împărtăşi sau descoperi diferite pasiuni. Serviciile de  sănătate şi îngrijire vor sta la baza platformei oferind informaţii unora din  utilizatori despre cum să facă faţă societăţii ca indivizi independenţi ce locuiesc singuri. Procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii ( Life Long Learning) ce reprezintă temelia vieţii active se va desfăşura pe tot parcursul acestui proiect. Fie că seniorii vor participa fizic la diferite întâlniri unde îşi vor exprima nevoile şi dorinţele, fie că aceştia vor accesa platforma şi vor comunica prin intermediul ei sau fie că îşi vor pune în practică anumite abilităţi, ei se vor afla într-un continuu proces de învăţare. Munca este zona de servicii care se va adresa în primul rând celor interesaţi să rămână în continuare în câmpul muncii, fie printr-o muncă voluntară fie prin una remunerată. A munci și a avea o ocupaţie a reprezentat şi reprezintă în continuare o activitate esenţială în primul rând pentru menţinerea unui psihic sănătos.

Universitatea din Bucureşti ( prin intermediul Facultăţii de Sociologie) este unul din reprezentanţii României în cadrul proiectului Palette V2 şi partenerul care selectează şi menţine un contact permanent cu indivizii interesaţi. În perioada noiembrie 2016 – martie 2017, cercetătorii Universităţii au organizat întâlniri cu presupuşi utilizatori finali pentru a găsi un răspuns la întrebarea: cum considerațivă puteți îmbunătăţi calitatea vieţii şi ce considerați a fi mai important din cele patru zone de servicii? Rezultatele întâlnirilor s-au transformat în rapoarte amănunţite despre modul de viaţă al seniorilor din România, despre nevoile, aşteptările şi dorinţele lor. În prezent, Palette V2 se va concretiza şi va urma să se transforme într-o aplicaţie demo pe care, într-un prim stadiu, persoanele selectate în urma întâlnirilor o vor utiliza. Ulterior, o dată cu a doua jumătate a anului 2018 platforma va fi funcţională, iar seniorii interesaţi o vor putea investiga îndeaproape.

Spre deosebire de complexitatea altor proiecte care au ca scop revelarea unei alte metode de îmbunătăţire a calităţii vieţii, Palette V2 este o platformă simplă ce poate întâmpina atât nevoile vârstnicilor cât şi pe cele ale tinerilor. În ciuda faptului că utilizatorii vor fi persoane cu vârste pornind de la 55+, cei mai tineri şi mai deschişi către tehnologie îi vor putea introduce pe cei mai rigizi şi nu atât de predispuşi către schimbare în mediul online. Palette V2 îşi propune să aducă puţină culoare şi puţină calitate în viaţa celor care răsfoiesc presa şi care nu mai găsesc atât de multă savoare în viaţa cotidiană. Este o platformă care cel puţin o dată va merita să fie încercată.

Pentru mai multe informații se poate accesa site-ul platformei:

http://www.palettev2.eu/index.php/overview

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns