Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > O campanie emoționantă. Despărțiți de granițe, românii își trimit cele mai frumoase mesaje

O campanie emoționantă. Despărțiți de granițe, românii își trimit cele mai frumoase mesaje

Ce i-ai spune unui frate pe care nu l-ai mai văzut de mult? E greu să-ți găsești cuvintele să începi să scrii o scrisoare care să cuprindă toate momentele în care te-ai gândit la el dar ți-a fost greu să pui mâna pe creion. Ne-am întrebat asta, ținând cont că, în curând se vor aniversa 25 de ani de la Podul de Flori care le-a permis pentru prima dată românilor din Moldova să treacă fără acte în România. Ce le-am spune, deci, celor care vorbesc aceeași limbă și simt la fel ca noi, după așa o perioadă de tăcere?

Ce idee neașteptată au avut specialiștii în vinuri?

Vinul, se zice, dezleagă limba, iar o mână de oameni creativi de la Vinăria Purcari au găsit metoda prin care gândurile bune să înceapă, din nou, să treacă Prutul. Au creat vinul „Maluri de Prut“, combinând două soiuri care își au originea de pe ambele maluri ale râului: Fetească Neagră din România și Rară Neagră din Republica Moldova.  

Feteasca Neagră este cunoscută din perioada dacică, fiind găsite semințe ale acestui soi cu o vechime de circa 2000 de ani. Se presupune că locul de origine al soiului este lunca Prutului, în jurul localității Uricani, actualul județ Iași. Feteasca Neagră are o tipicitate aparte, cu un nas bine evidențiat, dominat de coacăză neagră, scorțișoară și prune uscate. În gust predomină murele și alte fructe de pădure.

Rara Neagră, la rândul său, este un soi de referință pentru Purcari, iar nasul aduce în evidență note fine de ciocolată, cireșe și prune, și un gust catifelat, cu nuanțe de rodii, fructe uscate și vanilie. Vinurile se îmbină de minune într-un cupaj bine echilibrat, o horă armonioasă a celor două cele mai ilustre soiuri roșii autohtone.

Vinul, mesagerul tău peste Prut

„Maluri de Prut“ a devenit, astfel, o lucrare de artă, un manifest care trebuie savurat ca o provocare, încercând să identifici vizual frumusețea locurilor de unde și-au extras vița cele mai bogate arome și să le aduci împreună în același tablou.

Frumusețea provocării stă în faptul că cineva de peste Prut încearcă să facă, simultan, același lucru ca tine. Asta pentru că Vinăria Purcari a lansat pagina malurideprut.md, prin intermediul căreia fiecare dintre noi are posibilitatea să trimită un mesaj personalizat și o sticlă de vin „Maluri de Prut“ pe celălalt mal al Prutului, primind alta în schimb. Ce este grozav la acest proiect cu note de poezie e faptul că nu trebuie să știi o adresă în Republica Moldova ca să te înscrii; mesajul și vinul ajung acolo unde, poate, universul decide că trebuie să ajungă.

E o ediție limitată de 19,990 sticle care au început deja să fie trimise de pe un mal pe celălat cu mesaje care de care mai emoționante sau care scot la iveală un umor delicat pe care doar vorbitorii de limba română îl pot înțelege. Acestea scot în evidență faptul că românii și basarabenii sunt, poate, mai uniți decât credeau.

Cum sună gândurile pe care românii și basarabenii și le trimit, însoțite de o sticlă de vin?

Am reunit mai jos câteva dintre mesajele care vor ajunge zilele acestea în România și Republica Moldova, însoțite de câte o sticlă de vin:  

 • Nimic nu este mai personal decât legătura stabilită între oameni de un pahar de vin, de gustul solului care îi unește și pe care a călcat apăsat istoria. Mă gândesc la asta în timp ce urmăresc cum gâtul sticlei varsă voluptos vinul care ne unește atât de real și autentic. Noroc, frate! (Daniel)
 • Noi îi spunem vin, voi îl numiți jin, dar cu toții știm că important nu e cum il numim, ci să fie suficient în pahare! Noroc! (Mihai)
 • O sticlă de vin e și o invitație în casa și la masa noastră. Deci, când vă găsim acasă? (Dumitru)
 • Sângele apa nu se face, dragi români! Rămânem pe veci un suflet și-un popor ! Cu drag, basarabenii de peste Prut! (Nina)
 • Hoinărim prin viață, dar asta nu înseamnă că nu avem un scop. Îmi place să cred că nu există coincidențe și că gândurile bune, acolo unde ajung ele, au un rost. Inchin un pahar de vin în cinstea noastră – să creștem copii care să fie ca la ei acasă și de-o parte și de cealaltă a Prutului. (Maria)
 • Dulcele grai moldovenesc îmi încântă auzul și inima de fiecare dată când îl aud! Cu drag, un frate de pe malul celălalt al râului (Andreea)
 • Ce nu putem face sau desface prin legi, să facem cu inimile, cu prietenia și veselia pe care numai un pahar bun de vin le poate înfiripa. (Ioana)
 • Te salut, frate moldovean! Sus paharul! (Adrian)
 • Câteodată ne simțim mai liberi să împărtășim unui străin cele mai lăuntrice sentimente. Probabil pentru că un străin ne vede așa cum suntem și nu așa cum și-ar dori să creadă că suntem. Unui frate e mai greu să-i spui ce simți pentru că el, din dragoste, te idealizează și are așteptări de la tine. Și ți-e frică să nu-l dezamăgești. De asta beau azi un pahar de Maluri de Prut, să mi se dezlege limba. (Emil)
 • Sper că atunci când vei bea sticla cu vin să nu uiți că aproape în același moment un frate de peste Prut o bea pe cea cu mesajul de la tine (Daniel)
 • Basarabia e lacrimă din noi… (Vlad)
 • Zâmbește! Cineva se gândeste la tine! Iubește! Cineva te iubește chiar în clipa asta! Doar o apă ne desparte, înoata! Eu am inotat! (Codrin)
 • Ar trebui să ne îmbătăm mereu. Cu vin, cu dragoste, cu amintiri dar, mai ales, cu virtute. Noroc! (Elena)
 • Vinul e natură, istorie și om deopotrivă. Noi suntem ziua de ieri, azi și mâine la un loc. Nimic nu este mai perfect decât această clipă când eu ciocnesc un pahar în cinstea ta și tu într-a mea. (Radu)
 • Cel mai dor de România mi-e atunci când nu sunt în ea. La o săptămână după întoarcere încep deja să-mi caut altă destinație. Nu am mai spus asta nimănui, nici măcar familiei mele; dar simt că pot să ți-o spun ție și că ai să înțelegi. Uneori, lucrurile care ne justifică existența și ne dau putere trebuie să fie în altă parte decât suntem  noi.  (Andrei)

Cu alte cuvinte, vorbim aceeași limbă, avem aceeaşi credință, bem acelaşi vin și ne dorim aceleași lucruri unii altora. Un experiment social, până la urmă, care ne arată cât de mult ne asemănăm. Îți împărtășim ce mesaj am decis noi să trimitem împreună cu o sticlă de vin, dincolo de Prut.

„ În limba ta ți-e dor de mama, și vinul e mai vin, și prânzul e mai prânz.“ (Grigore Vieru)

Cum sună gândul tău pentru românii de peste Prut?

Sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus