Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Secretele lunii iunie

Secretele lunii iunie

În tradiția populară, luna iunie se numește „Cireșar”. Este a șasea lună a anului în calendarul gregorian și iulian, are 30 de zile, cu ziua de 15 ore și noaptea de 9 ore. Luna iunie este luna Racilor, a căror zodie începe pe 22 iunie și se încheie pe 22 iulie.

Numită local, „Cireșar” sau „Cireșel”, întrucât în această lună se coc aceste fructe, ea a fost dedicată de către romani zeiței Iuno, soția lui Jupiter, considerată protectoarea femeilor măritate.

Citeste si: Horoscopul lunii iunie, numai pentru femei

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră și tună, vara va fi ploioasă și recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via și strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și la struguri.
În această lună, se seamănă ridichile de toamnă, guliile și conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.
În iunie sunt Moșii de Ispas, Moșii de Vară, Duminica Mare, Calusul, Rusaliile, Marțea Ciocului și altele. Târgurile Drăgaicei și Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinități preistorice a agriculturii, celebrată la solstițiul de vară.

Solstițiul de vară – marele evniment al lunii iunie

La data de 21 iunie, Soarelui traversează ecuatorul ceresc. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, la această dată fiind cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte ale anului. În emisfera nordică, solstițiul de vară este datat în jurul datei de 21 iunie; respectiv, în emisfera sudică, același solstițiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu „antinomia” echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existența unui solstițiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstițiul „opus” (începutul iernii astronomice) marchează cealaltă emisferă (sudică).

Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Secretele lunii aprilie
Secretele lunii martie
Secretele lunii noiembrie

Articol exclusiv online
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus