Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Secretele lunii martie

Secretele lunii martie

Luna martie este a treia lună a anului. Este prima lună de primăvară și la finalul lunii ziua este egală, ca durată cu noaptea, fiecare avaând câte 12 ore.

Secretele lunii martieDenumirea lunii martie vine din latinescul ”martius”, numele zeului Marte (Mars în latină), fiul lui Jupiter și al Junonei, una dintre cele trei divinități protectoare ale Romei.

Martie începe în fiecare an cu aceeași zi a săptămânii ca și luna februarie, cu excepția anilor bisecți, și cu aceiași zi ca și luna noiembrie.

În tradiția românească martie s emai numește: mărțișor, germinar, făurel.

Luna martie este luna în care s etrece la ora de vară, iar în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, în 2016, 27 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30).

Martie începe (astrologic) cu soarele în semnul Peștilor și sfârșește în semnul Berbecului.

În acest an în luna martie vor avea loc două eclipse. Prima este o eclipsă de Soare, care are loc în 8 martie. Eclipsa poate fi observată din Svalbard și Insulele Feroe și va fi vizibilă ca eclipsă parțială în sudul și estul Asiei, Oceanul Pacific și Oceanul Indian. În România nu se observă.

A doua eclipsă a lunii martie este una de Lună, care se produce la 23 martie. Ea poate fi observată în Asia, Australia, Oceanul Pacific și vestul Americii. Nici aceasta nu va fi vizibilă din România.

Primăvara astronomică începe odată cu echinocțiul de primăvară, care are loc la 20 martie. Din acest moment ziua va începe să crească fiind la lungă decât noaptea. Primăvara astronomică durează 92,75 zile. Echinocțiul de Primăvară, reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Din punct de vedere astrologic are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm astfel la sfârșitul și începutul unui ciclu zodiacal. Omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite.

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Tradițiile spirituale afirmă ca orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Leave a Reply