Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Superstitii in luna mai. Ce spune gura lumii si traditia

Superstitii in luna mai. Ce spune gura lumii si traditia

In luna mai,  luna lui Florar, Raiul coboara pe pamant si inverzeste totul. Asa se spune, iar plecand de aici iata o lista completa de superstitii si obiceiuri din mai sau un amestec de traditii si obiceiuri despre si pentru luna mai.

luna mai

Luna mai, denumita popular Florar, este luna in care toata natura explodeaza. Totul este in floare, totul este verde, totul renaste, totul este proaspat, viu si freamata de viata. Luna mai este una din cele mai active luni in agricultura si cum sansa unei recolte bune este la voia lui Dumnezeu este normal ca totul are legatura cu superstitii in luna mai. Nu degeaba se spune ca daca ploua in mai ai malai!

In aceasta luna muncile campului si ale gradinilor devin prioritati, astfel ca toti cei care au grija de pamant si muncesc in agricultura  sunt in toiul lucrarilor agrare. In luna mai se strang turmele de oi si vaci, pentru a fi duse la stana, in transhumanta. In unele regiuni ale tarii, mai ales in zona montana se face si masura oilor.

Daca la inceputul lunii mai, exista inca vin din recolta trecuta in butoaie, acesta trebuie scos si tratat cu pelin,  pentru ca una din superstitii spune ca altfel se va strica. Traditia populara ne spune ca e bine sa bei din acest vin pentru a fi ferit de boli in decursul anului.

luna mai

O foarte cunoscuta superstitie spune ca, in mai, nu e bine sa faci nunta si nici sa te nasti, pentru ca luna mai este o luna neprielnica pentru aceste doua evenimente. Pornita de la poetica expresie “casatoria se duce ca florile de mai” sau de la varianta brutala “o MAI faci o data”, oamenii iau in calcul traditiile populare atunci cand isi planifica nunta.

Cele mai multe din superstitii in luna mai au legatura cu evenimente legate de munca pamantului si asta pentru ca luna mai este debutul in forta in agricultura.

Se spune despre luna mai:

• Daca in serile de mai apare roua si e timp racoros, atunci vom avea belsug la vin si fan;
• Ploaia calda de mai e o binecuvantare pentru culturile de grau si porumb;
• Daca in mai napadesc gandacii, atunci vom avea un an manos;
• Furtunile cu tunete si fulgere din luna mai prevestesc un an roditor;
• Daca luna mai e ploioasa, atunci vom avea un iunie secetos;
• De 1 mai, usile caselor se impodobesc cu crengute inverzite. Sunt semn al sanatatii, dar mai ales al fertilitatii. Crenguta se pastreaza mult timp, pana la seceris, cand e folosita la foc, pentru coacerea painii;
• Leusteanul pus la ferestre pazeste case de trasnete;

Printre sarbatorile importante ale lui Florar se numara:

• Sfantul Gherman, pe data de 12 mai;
• Sfintii imparati Constantin si Elena, pe data de 21 mai;
• Ioan Fierbe Piatra, pe data de 25 mai.

Solutii Feng Shui pentru problemele tale

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Leave a Reply