Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Tot ce trebuie sa știi despre alergiile bebelușilor la materialele hăinuțelor

Tot ce trebuie sa știi despre alergiile bebelușilor la materialele hăinuțelor

Știai că alergiile la materiale textile pot avea simptome similare cu cele ale unei răceli? Dacă copilul tău strănută, are ochii umezi, îi curge nasul și are câteva porțiuni de piele iritată, este posibil să aibă o reacție alergică la anumite materiale textile cu care intră în contact. În general nu este vorba de alergii la materialul propriu-zis, ci la anumite chimicale cu care a fost tratat acel material.

Hăinuțele pot fi create din materiale naturale, sintetice sau o combinație între cele două. Materialele naturale includ mătasea, bumbacul și lâna, iar dintre materialele sintetice amintim nilon, poliester, cauciuc sau spandex. Materialele sintetice, produse artificial, sunt de obicei cele mai periculoase din acest punct de vedere. De aceea, este recomandat să eviți pe cât posibil să cumperi haine pentru copii create din materiale sintetice de la producători care nu prezintă încredere.

Însă nu doar materialele sintetice pot avea efecte negative asupra pielii copilului tău, ci chiar și unele materiale textile naturale. Apariția unor alergii în aceste cazuri depinde foarte mult de nivelul de sensibilitate al pielii celui mic, însă atunci când vorbim de materiale cu texturi neobișnuite, cum ar fi lâna de exemplu, șansele de apariție a unor iritații sunt foarte mari. Acest tip de texturi poate cauza neplăceri și persoanelor mature, iar pielea copiilor este mult mai sensibilă și trebuie să ai întotdeauna grijă cu ce materiale sau substanțe intră în contact. Ca regulă generală, este bine să verifici întotdeauna compoziția materialelor hainelor pentru copii pe care le cumperi sau le primești cadou, însă trebuie să citești și etichetele așternuturilor sau ale altor articole textile pe cale le folosește micuțul tău. Asta include chiar și covoarele din camera sa sau hainele pe care le porți tu, în special dacă obișnuiești să îl ții pe cel mic tot timpul în brațe.

Cele mai cunoscute materiale sintetice care pot provoca reacții alergice sunt: nailon, acril și poliester. Dintre cele 3 tipuri de țesături sintetice, poliesterul, care este compus din plastic și adezvi, declanșază cel mai frecvent reacții alergice. Există foarte multe hăinuțe pentru copii, lenjerii de pat sau pături create din amestecuri de materiale, cum ar fi poliester și bumbac. Acestea nu sunt întotdeauna o alegere bună pentru copilul tău. Bebelușii pot fi foarte diferiți în ceea ce privește toleranța combinațiilor de țesături sintetice și naturale / sintetice, însă dacă descoperi acest tip de alergie pe pielea copilului tău, nu este recomandat să mai folosești acel tip de material. Pe lângă țesătura propriu-zisă, este important și colorantul folosit de producător la crearea articolelor textile.

Atât bumbacul, cât și policoton-ul (combinația dintre bumbac și poliester) sau bumbacul satinat care nu necesită călcare și nu se șifonează, sunt tratate cu o chimicală care poate cauza iritarea pielii, în funcție de toleranța fiecărei persoane. Știm că sunt mult mai ușor de întreținut și faptul că nu trebuie să pierzi timp călcând lenjeria poate fi considerat un avantaj major, însă ține cont de faptul că este posibil să îi facă rău bebelușului tău.

Simptomele alergiilor la materiale textile pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli, cum ar fi strănuturile sau lăcrimarea ochilor, însă de cele mai multe ori există și prezența unor iritații sau senzației de mâncărime a pielii. Aceste iritații pot fi niște erupții roșii sau urticarie care provoacă mâncărime sau care înțeapă. În general iritațiile apar în locurile în care pielea ia contact mai mult cu materialul textil, cum ar fi pe coapse sau axile. Simptomele alergiilor la hainele de copii pot apărea imediat ce pielea bebelușului intră în contact cu țesătura respectivă sau după câteva zile de la contact, chiar dacă materialul nu mai este în prezența celui mic.

Atunci când bebelușul tău este sensibil la o mare parte din materialele hainelor pentru copii de pe piață poate fi dificil să îi găsești articolele potrivite astfel încât să fie în siguranță. Însă dacă vei citi întotdeauna compoziția materialelor textile pe care le cumperi și nu testezi mai mult de un tip de material o dată la câteva zile, vei identifica rapid țesătura care îi face rău și vei putea evita cu ușurință alergiile de acest tip.

Cele mai recomandate materiale pentru bebeluși sunt bumbacul și mătasea. Acestea provoacă reacții alergice foarte rar și sunt considerate a fi cele mai bune și sigure opțiuni. Pentru a te asigura că hainele pe care le achiziționezi nu îi vor crea probleme micuțului tău, orientează-te către articole de îmbrăcăminte din materiale naturale, cel puțin atunci când copilul este foarte mic și firav. În plus, alege hăinuțe care au protecție pentru fermoar, astfel încât acestea să nu atingă direct pielea bebelușului. Evită cusăturile care nu sunt finisate corespunzător și accesoriile care pot zgâria sau irita pielea bebelușului.

Hainele pentru copii din bumbac organic sunt alegerea ideală pentru că protejază pielea sensibilă a bebelușului tău, în timp ce lasă pielea să respire. Verificați dacă hăinutele înainte de a le cumpără dacă prezintă pe etichetă simbolul “GOTS” (Global Organic Textile Standard). Standardul GOTS a fost dezvoltat prin colaborarea dintre cei mai importanți producători de standarde, cu scopul de a defini cerințele recunoscute la nivel mondial și care să asigure statutul organic al produselor textile de la recoltarea materiilor prime prin producția ecologică și responsabilă din punct de vedere social. Doar hăinuțele care conțin minim 70% fibre organice primesc certificatul GOTS. Toate procedeele chimice (de exemplu adăugarea colorantilor) utilizate trebuie să indeplinească anumite criterii de mediu și toxicologice, așa că hainele certificate GOTS sunt o variantă mult mai sigură pentru cei mici.

O reacție alergică la haine este destul de comună și este de obicei cauzată de colorant, adezivi și aditivi chimici prezenți în materialul textil. Pentru a putea identifica sursa alergiilor bebelușului tău, medicul trebuie să fie informat în privința tipurilor de materiale cu care cel mic intră în contact, de la hăinuțe, prosoape sau lenjerii de pat, până la perdele sau hainele persoanelor cu care a interacționat mai mult în perioada respectivă. Înainte de a diagnostica alergia, medicul ar trebui să elimine orice dubiu referitor la o altă cauza a simptomelor copilului.

Alergiile pot apărea mai rar sau mai des pe pielea copilului, în funcție de nivelul sau de sensibilitate. Bebelușii sunt mai vulnerabili în general și iritațiile sunt destul de frecvente în primele luni de viață, așa că va trebui să acorzi o atenție specială hăinuțelor sale în această perioadă. Oricare ar fi vârsta copilului tău, evită să îl îmbraci cu articole mulate, care au elastice puternice (la încheieturi sau la brâu de obicei) sau care nu lasă pielea să respire. Este recomandat ca hainele pentru copii pe care le cumperi să aibă cât mai puține accesorii, astfel încât să minimizezi șansele de a provoca o alergie.. Orientează-te cât se poate de mult către producători care folosesc cât mai puține procedee și substanțe chimice.

De asemenea, este bine să speli întotdeauna hainele copilului înainte de a le purta, însă asigură-te că nu rămân niciodată urme de detergent pe articolele pe care le speli-acesta poate provoca iritații destul de ușor, indiferent de materialul hăinuțelor. Folosește întotdeauna detergent testat dermatologic și pediatric, fără chimicale dure, care curăță petele dificile. Dacă știi că bebelușul tău este alergic, poți alege să îi speli hăinuțele cu un detergent hipoalergenic. Evită întotdeauna detergenții parfumați, aceștia pot irita piele bebelușilor.

Reacția alergică conduce de obicei la un tip de inflamație alergică a pielii cunoscută sub numele de dermatită de contact alergică. Oricare ar fi cauza alergiilor bebelușului tău, nu este recomandat să încerci să le tratezi fără a te consulta cu medicul înainte. Doar cu ajutorul acestuia poți identifica care este alergenul care îi provoacă probleme micuțului tău și care este cea mai potrivită metodă de a evita viitoare neplăceri. În cazul în care apar simptome mai grave, cum ar fi dificultatea de a respira sau dureri în piept, trebuie să vă prezentați la urgență imediat.

Dacă bebelușul tău suferă de alergii la materialele hainelor poate fi dificil să te asiguri că acesta nu intră în contact cu alergenul care îi cauzează probleme. Însă dacă te obișnuiești să citești etichetele articolelor textile de fiecare dată și alegi producători de încredere, ar trebui să reușești să eviți apariția acestor reacții alergice. În plus, alege întotdeauna articole vestimentare realizate din materiale durabile care rezistă la numeroase cicluri de spălare, care sunt moi și confortabile, pentru că cel mic să se simtă în largul lui.
Articol realizat impreuna cu iELM

Sursa imagini: ielm.ro

Comments

comments

One thought on “Tot ce trebuie sa știi despre alergiile bebelușilor la materialele hăinuțelor

Lasă un răspuns