Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Memoriile unei gheise

Memoriile unei gheise

Despre carte

Ce este o gheisa? Un obiect al dorintei. O opera de arta in miscare. Un actor, un artizan, un entertainer, dupa traditia japoneza. Un tip uman la granita cliseului cultural, imposibil de redat in categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care poseda, in cea mai inalta masura, rafinamentul artelor lumesti.

Chiyo, o fata dintr-un sat de pescari, este vanduta unei okiya pentru a fi initiata in artele gheiselor. Ritualurile seductiei sunt nenumarate, intr-o lume al carei esafodaj se sprijina pe culorile unui chimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginitatii unei adolescente sau pe teserea unei intrigi de budoar.

Sayuri, pe numele ei de gheisa, ajunge sa stapaneasca destine, sa detina secrete si sa construiasca un imperiu al erotismului ritualic.

  • In parte roman istoric, in parte bildungsroman, in parte basm, „Memoriile unei gheise” ii dezvaluie cititorului o lume disparuta, de un exotism plin de rafinament.” (The New York Times)

Despre ecranizare

  • Bestseller international, vandut in peste 4 milioane de exemplare si tradus in peste 35 de limbi, romanul lui Arthur Golden a fost in momentul lansarii numarul 1 in topurile din Europa si America. Ecranizarea romanului poarta semnatura regizorului Rob Marshall si a primit in 2006 un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar si 3 premii Bafta.
  • Pe langa Rob Marshall, alti patru mari regizori au pus ochii pe romanul lui Arthur Golden: Steven Spielberg, Kimberly Peirce, Spike Jonze si Brett Ratner.
  • Actritele din film au luat lectii despre cultura gheiselor, timp de sase saptamani.
  • Filmul a fost interzis in China, deoarece actrite chinezoaice interpretau roluri de gheise japoneze. Din acelasi motiv, producatorii filmului au avut de indurat multe critici din partea asiaticilor. Ei s-au disculpat spunand ca nicio actrita japoneza nu s-a prezentat la auditii, de aceea au fost nevoiti sa apeleze la actrite asiatice de alta nationalitate.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus