Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > “O noapte furtunoasa”, o comedie mai actuala ca niciodata

“O noapte furtunoasa”, o comedie mai actuala ca niciodata

La 135 de ani de la premiera din 18 ianuarie 1879, poti vedea spectacolul “O noapte furtunoasa” intr-o noua punere in scena, in regia lui Gelu Colceag si cu o distributie de zile mari: Doru Ana, Mircea Rusu, George Ivascu/ Vlad Corbeanu,  Vlad Logigan, Ioan Gyuri Pascu/ Andrei Mateiu, Magda Catone si Daniela Nane.

Pe 18 ianuarie 1879 a avut loc, pe scena Teatrului National din Bucuresti, premiera spectacolului dupa piesa "O noapte furtunoasa" de Ion Luca Caragiale, intr-o distributie din care faceau parte cele mai importante nume ale teatrului romanesc din acele timpuri: Grigore Manolescu, Anicuta Popescu, Aristizza Romanescu. Premiera a avut mare succes, dar cand autorul a iesit pe scena ca sa primeasca aplauzele furtunoase dezlantuite chiar dupa primul act, a fost fluierat si huiduit de grupuri organizate la galerie.

Despre cele intamplate a marturisit chiar marele dramaturg: “Se raspandise vestea ca piesa lovea in institutia Garzii Cetatenesti. Iar la a doua reprezentatie, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit si amenintat cu bataia in piata Teatrului, de o droaie de patrioti din Garda Civica. Niste tineri ofiteri m-au scapat de furia lor.” 

  • Orlando Bloom in „Romeo si Julieta” pe marele ecran

Acesta a fost motivul care a determinat, atunci, acum 135 de ani, conducerea Teatrului National sa scoata spectacolul din program. Protestul fusese organizat de un grup de pretinsi moralisti, pentru acordarea unei satisfactii micii burghezii “ultragiate” de continutul piesei. In ciuda incidentului, momentul a marcat inceputul gloriei lui Caragiale, toate piesele pe care le-a prezentat mai tarziu constituind cele mai mari succese ale teatrului romanesc. Si de doua secole incoace piesele lui Caragiale fac mereu sali pline si raman, mereu, la fel de actuale.

"O noapte furtunoasa" are premiera sambata, 1 februarie, de la ora 19.00, la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, sala Epika.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus