Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > O plimbare prin palat – Naghib Mahfuz

O plimbare prin palat – Naghib Mahfuz

De curand, aria traducerilor din opera lui Naghib Mahfuz la Polirom s-a largit: „O plimbare prin palat”, primul volum al „Trilogiei Cairoului” – care l-a facut cunoscut pe Mahfuz in intreaga lume araba si l-a consacrat drept cel mai mare scriitor al literaturii egiptene moderne – este disponibila in librariile din Romania. In urmatoarele saptamani, si celelalte doua volume ale Trilogiei… – „Palatul dorintei” (1957) si „Strada Zaharului” (1957) – vor intra in oferta colectiei Biblioteca Polirom.

Aparuta in traducerea din limba araba a lui Nicolae Dobrisan, „O plimbare prin palat” recreeaza o perioada foarte tulbure din istoria Egiptului modern – emanciparea de sub ocupatia britanica, urmarind efectele pe care le au framantarile politice si schimbarea progresiva de mentalitate asupra unei familii egiptene traditionaliste.

Ahmad Abd el-Gawad este un negustor prosper, cu o familie numeroasa, caruia vechile obiceiuri ii ingaduie sa duca o viata dubla foarte tihnita: patriarh sobru si sever in fata nevestei si a copiilor, el este alaturi de amicii de pahar si de amante un petrecaret vesel si sentimental. Doar ca, pe nesimtite, regimul despotic absolut impus in casa lui incepe sa se clatine tot mai mult, pe masura ce fiii sai afla ca el nu e tocmai modelul de moralitate fara pata de care se temeau, si fiicele se marita si ajung sa imparta noua mentalitate a familiilor in care se integreaza. In paralel, idealurile politice si setea de libertate inflacareaza inimile compatriotilor lui Ahmad Abd el-Gawad.

Naghib Mahfuz surprinde toate aceste evenimente, mai marunte sau mai insemnate, cu detasare si finete, lasandu-si personajele sa se exprime cu propria voce si oferind o perspectiva pe care discursul istoric occidental al epocii nu a luat-o in seama.

  • „Din <<O plimbare prin palat>> transpare o viziune cu totul noua a realitatii. De fapt, chiar asta-l face pe Mahfuz un scriitor genial: reuseste sa desfasoare in fata cititorului o societate coloniala egipteana in toata complexitatea ei si ne ajuta sa-i intelegem personajele, sa le descifram tainele ca si cind ar trai printre noi.” (Philadelphia Inquirer)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus