Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Obiceiuri de Sfantul Andrei. Pune grau la incoltit ca sa afli ce-ti aduce noul an

Obiceiuri de Sfantul Andrei. Pune grau la incoltit ca sa afli ce-ti aduce noul an

Mai sunt doar câteva zile până la Sfântul Andrei şi prin pieţe a şi apărut grâul verde, proaspăt, de vânzare: „grâu de Sfântul Andrei”, după cum au scris gospodarii în dreptul preţului.

De Sfântul Andrei învaţă-l pe copilul tău să pună grâu la încolţit

Totuşi, dacă doreşti să faci lucrurile ca la carte şi să respecţi unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Sfântul Andrei, pune tu însăţi, împreună cu copilul tău, grâu la încolţit într-un ghiveci (ideal este ca fiecare membru al familiei să aibă ghiveciul său cu grâu).

De Sfântul Andrei, luaţi o mână de grâu si semănaţi-l într-un ghiveci: pune un strat de pământ, apoi unul de grâu, apoi acoperă boabele cu un nou strat subţire de pământ şi lăsaţi recipientul la fereastră, în apropierea caloriferului, pentru a avea suficientă lumină şi căldură.  La final, udă-l cu puţină apă. Nu uita să uzi plăntuţele şi în zilele următoare. În paralel – dar asta nu este legat de obiceiuri de Sfântul Andrei, ci este un experiment pe care-l poţi face cu copilul tău – poţi să mai pui un ghiveci cu grâu, dar de data asta lasa-l la loc întunecos, de pildă în cămară. În acest fel, copilul o să înţeleagă care este rolul luminii şi al căldurii în dezvoltarea unei plante.

Se zice că grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei spune câte ceva despre viitorul omului care l-a plantat. Astfel, aşa cum arată grâul de Anul Nou, aşa va fi şi sănătatea celui care l-a plantat. Dacă este sănătos, cu firele drepte şi frumoase, va fi un om sănătos şi norocos. Bătrânii spun că aspectul grâului spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează.

Grâul pus la încolţit de Sfântul Andrei se păstrează până după Anul Nou.

Tu ce alte obiceiuri de Sfântul Andrei mai cunoşti?

Citeste si:

Comments

comments

Lasă un răspuns