Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > (P) 15.000 de participanți au pășit pe covorul roșu la “Filme pentru liceeni”

(P) 15.000 de participanți au pășit pe covorul roșu la “Filme pentru liceeni”

Se încheie mediile și la Filme pentru Liceeni! În catalogul ”Filme pentru Liceeni”, 15.000 de participanți au obținut nota 10 la materia ”educația prin film”.

Pe covorul roșu al proiectului “Filme pentru liceeni” au pășit peste 14.000 de liceeni și 700 de profesori din România în anul școlar 2015-2016. În cadrul proiectului au avut loc 161 evenimente în orașele București, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni, Corabia și Focșani. 90 de licee din țară au ales să schimbe catalogul tradițional cu catalogul filmelor bune.  Colaborarea strânsă între echipa Asociației Culturale Macondo și cadrele didactice se datorează dorinței comune de a oferi o educație nonformală de calitate elevilor.

filmepentruliceeni 1

Șase filme însoțite de dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice au fost urmărite de elevii participanți pe parcursul unui an școlar: „Keep rollin’ /Nu te opri” (r. Stefan Hillebrand și Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez, 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015),  „La vie en grand” (r. Mathieu Vadepied, 2015), animația  „The Boy and the Beast” (r. Mamoru Hosoda, 2015) și „Louder than Bombs” (r. Joachim Trier, 2015). De asemenea, cei implicați au avut ocazia să dezbată despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Bîrsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi și actrița Carmen Lopăzan. Discuțiile au traversat subiecte diverse și de impact, precum combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități, planificarea familială, egalitatea și stereotipurile de gen, inegalități de șanse, diferențe culturale și comunicarea cu familia.

În paralel, profesorii au aprofundat la clasă teme de educație cinematografică: „Scurtă introducere în istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la ficțiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea și imaginea femeilor în cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturală a cinematografiei), „Animația”, „Limbajul cinematografic”.

Întrucât educația prin film este încă un domeniu nou pentru școlile din România, potențialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului școlar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competențe legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educațional, dar și noțiuni despre arta cinematografică, de la istoria filmului până la limbajul cinematografic.

Liceul Bilingv Miguel de Cervantes- diplome Filme pentru liceeni

În octombrie 2016, echipa ”Filme pentru liceeni” va organiza o conferință de trei zile în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele și impactul metodei utilizate. Evenimentul va încheia prima ediție a proiectului.

Câteva ecouri…

Gabriela Spiridon, elevă la Colegiul Național ”Ion Minulescu” din Slatina a trimis către echipa proiectului un mesaj emoționant: ” A fost o experiență mai mult decât plăcută să văd ceva cu totul diferit de filmele cu care mă obișnuisem. Chiar consider că inițiativa de a aduce în rândul liceenilor filme bune pentru cultura noastră spirituală este una nu doar bună, ci foarte bună. Liceenilor trebuie să li se lărgească orizonturile și prin filme acest lucru se poate realiza cu mult mai eficient decât prin lecții predate la școală. Sper ca proiectul Filme pentru Liceeni să continue, ajutându-ne astfel să percepem mai bine lumea în care trăim.”

”Este o oportunitate de a-și forma o cultură în domeniu și de a afla câteva repere ale artei filmului, pe care cu greu le pot găsi sintetizate în acest mod didactic și profesionist din alte surse” a menționat o profesoară din București. 

”Liceenii au avut ocazia sa descopere filme excelente, apreciate atât de critici cât şi de public, filme care altfel nu ar fi ajuns in Romania. Am incercat sa-i expunem pe tinerii spectatori unor filme ce recurg la subiecte şi tehnici care sa ii provoace la gandire, care sa nu ii lase indiferenti, sa le starneasca curiozitatea de a se informa în continuare şi să-i determine să participe la dialog si sa iasa din zona de confort. Numărul profesorilor interesaţi de program a depăşit aşteptările, la fel ca şi implicarea lor în lucrul cu elevii la clasă. Suntem impresionaţi şi recunoscători. De acum, ei vor putea continua programul şi cu generaţiile viitoare, filmele din proiect începând deja să se bucure a o a doua vizionare în anumite licee, în sălile de clasă sau extraşcolar, în cadrul unor cinecluburi.  ” Diana Cercel, project manager Filme pentru Liceeni

Comments

comments

One thought on “(P) 15.000 de participanți au pășit pe covorul roșu la “Filme pentru liceeni”

  1. Excelent proiect! Felicitări! Liceul Teoretic ” Spiru Haret”Moinești va merge mai departe, dacă-l continuați!

Leave a Reply