Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Participă activ la dezvoltarea unui București de care să fii mai mândră

Participă activ la dezvoltarea unui București de care să fii mai mândră

bucuresti

Micul Paris românesc poate să se dezvolte încet, dar sigur, cu aportul fiecăruia dintre noi.

Ne-am obișnuit să vedem Bucureștiul și România pe ultimele locuri în topurile cu privire la calitatea vieții și adesea îi vedem responsabili de aceste neajunsuri doar pe cei din administrația publică. În realitate, însă, fiecare dintre noi poate face o diferență. Jurnalista canadiană Jane Jacobs spunea că „orașele au capacitatea de a oferi câte ceva pentru toată lumea pentru că ele sunt rezultatul unei creații colective”. Așadar, oricare dintre noi poate contribui într-un mod sau altul la dezvoltarea urbei, în una dintre modalitățile de mai jos:

  1. Construiește ceva mai trainic decât orice imobil de pe lume

Se spune că omul în viață trebuie să ridice o casă, să sădească un pom și să aibă un copil, dar unele construcții sunt mai durabile decât orice altă clădire. Este vorba despre locurile care adăpostesc trăiri și emoții umane și a căror valoare cu greu poate fi măsurată. Ar fi greu să începem să construim noi înșine o astfel de clădire, însă împreună cu siguranță vom putea. Asta își propune regizoarea Chris Simion cu proiectul Grivița 53, prin care dorește să ridice de la zero un teatru independent. Primul de acest fel din ultimele șapte decenii.  

Pentru construcția unei bucăți de istorie nu trebuie să depui un efort mare, însă rezultatul va fi unul măreț, de care s-ar putea bucura generații întregi în timp. Proiectul este simplu și concis – tu cumperi cărămizi, iar clădirea se va ridica, la propriu, cu ajutorul lor. Este un gest infim, dar care ar putea duce la schimbarea aspectului unei bulevard întreg, la inspirarea unei noi generații de actori, dar și la un nou loc în care bucureștenii se pot bucura de artă în cea mai complexă formă a ei – teatrul.

  1. Adu un zâmbet pe buze celor care au puține motive să zâmbească

Bucureștiul este un oraș pestriț, în care putem vedea pe un bulevard și bolizi de lux, dar și persoane cu care soarta nu a fost deloc darnică. Donațiile de haine, jucării și bani se pot face la o mulțime de asociații caritabile de la Copacul cu Haine până la magazinul caritabil SocialXChange unde poți dona lucruri destinate persoanelor care nu și le pot permite și care în schimbul lor trebuie să lucreze timp de o oră în folosul comunității. Hainele pe care nu le mai porți sau cele care le-au rămas mici copiilor pot fi duse și la containerul de colectare de la Centrul Ceh.

  1. Gândește în perspectivă. Ce oraș le lași copiilor tăi?

Dincolo de donații și lucruri pe care le putem face cu ajutorul resurselor financiare rămân lucruri pe care le putem obține doar cu o implicare susținută sau o schimbare în stilul de viață. Este vorba despre un oraș mai sănătos, cu un aer mai curat și mai puțin poluat.

Ce putem face? Ne putem implica în campaniile de plantare sau în curățarea oazelor de verdeață din jurul orașului, în proiecte de tipul Let’s do it Romania!. Ne putem schimba și stilul de viață – mai des pe jos și pe bicicletă decât cu mașina și cu mai puțină risipă de resurse. Sunt schimbări mici la nivel de individ, dar care odată ce capătă amploare pot determina o schimbare în masă.

Bucureștiul este deja unul dintre cele mai frumoase orașe din țara noastră, iar dacă ne implicăm în mod activ în dezvoltarea lui, putem să construim un loc mai frumos atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns