Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > Profil de artist: Amy Winehouse

Profil de artist: Amy Winehouse

In Londra, pe strazi, poti auzi sunet de vase. Intr-o cafenea – acorduri de jazz. In zgomotul din trafic, distingi beat de hip-hop si bass. Din magazinele de viniluri, se aude ritm vechi de reggae, iar acasa, de la televizor, auzi ritmuri de R’n’B.

Nu se intampla in fiecare zi ca acest sunet urban londonez sa intre in sangele unei persoane, care sa se dezvolte muzical mai repede decat ai crede. Dar s-a intamplat in cazul lui Amy Winehouse, artista din nordul Londrei cu voce catifelata, asa cum trebuie sa o aiba orice interpret de soul-jazz.

Amy nu este tipul de cantareata care sa-si foloseasca aptitudinile vocale pentru a imprumuta ceea ce au facut altii inainte. Fara sa aiba vreun plan maret si comportandu-se de parca ar fi fost cel mai normal lucru de pe pamant, ea a luat jazz-ul si soul-ul si le-a adaugat prospetime.

Poate ca suna ca o cantareata de jazz din anii ’40, dar Amy Winehouse foloseste beat-uri si versuri care o evidentiaza. Stilul ei nu lasa loc de candoare; ea traieste in lumea gentilor Gucci, a lenjeriei Diesel, a tocurilor inalte si a multiplelor complexitati din relatia femeie-barbat a anilor 2000.

Cea mai buna dovada ca Amy canta ceea ce simte este faptul ca nu se atinge de temele de altadata: “Nu am fost acolo, deci nu pot scrie despre asta”, spune ea. “Sunt tanara si sunt o fata de oras. Pot scrie numai despre experientele pe care le-am trait. N-ar fi corect sa scriu despre ceva ce n-am trait. Plus ca experienta de a trece prin ceva anume face tot cantecul”.

Amy Winehouse a primit prima chitara cand avea 13 ani si s-a apucat de cantat, influentata fiind de gusturile mamei ei pentru muzica folk.

Carole King si James Taylor si-au facut simtita prezenta in casa familiei Winehouse, dar Amy a fost atrasa mai mult de gusturile tatalui ei pentru jazz: Sarah Vaughn si Dinah Washington.

Multumita bunicii ei, Amy a cunoscut, de asemenea, si muzica lui Frank Sinatra. Ea si-a intrerupt munca in domeniul muzical cata vreme a frecventat scoala Sylvia Young. A fost insa exmatriculata pentru indisciplina si pentru ca purta piercing in nas.

Site oficial: www.amywinehouse.co.uk

Mutarea la o scoala de fete din sudul Londrei nu a ajutat-o sa se schimbe, dar a dus la imbunatatirea tehnicii ei de instrumentalist: “Deoarece uram scoala, m-am refugiat in muzica. In fecare pauza eram in sala de muzica, cantand la pian sau la chitara”.

Dupa ce a terminat scoala, Amy a inceput sa studieze mai indeaproape jazz-ul. Trecand prin artisti precum Ella Fitzgerald si Dinah Washington, artista si-a creat drumul catre mai marii acestui gen: “Cred ca libertatea jazz-ului m-a atras, nu neaparat avangardismul”, spune cantareata.

“Poti auzi totul in jazz, doar cu tobe, bas, o trompeta sau un pian. Atat. Patru elemente simple care impreuna te fac sa zbori. Mi se pare muzica cea mai pura. Muzica de acum… nu stiu daca poate fi numita muzica!”

La 16 ani, Amy Winehouse a inceput sa studieze istoria muzicii si sa-si lucreze vocea, cantand cu Youth Jazz Orchestra.

Au inceput sa apara si influentele R’n’B. Inevitabil, hip-hop-ul s-a strecurat si el in castile lui Amy, ca si stilul reggae ascultat de iubitul ei din acea vreme.

Incet-incet, toate aceste genuri muzical au inceput sa se imbine intr-un stil propriu, stilul Amy Winehouse.

Albumul ei de debut, “Frank”, din 2003, nu a fost unul fortat. A fost creat natural si, poate de accea, se regaseste in el un echilibru intre vechi si nou, balade si beat, vara si toamna.

“Frank” o infatiseaza pe Amy ca pe un artist care poate canta atat despre turbulentele orasului, cat si despre inima – esecurile ei sentimentale au inspirat melodiile “Stronger Than Me”, “What Is It About Men?”, “Take The Box” si “You Sent Me Flying”.

In 2006, a urmat lansarea celui de al doilea albumu, “Back To Black”, care i-a adus artistei nu mai putin de 5 premii Grammy din 6 nominalizari:

  • Record of the Year – “Rehab”
  • Song of the Year – “Rehab”
  • Best New Artist
  • Best Female Pop Vocal Performance
  • Best Pop Vocal Album – “Back To Black”

Sursa: www.umusic.ro.

Comments

comments

Leave a Reply