Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > Profil de artist: Feist

Profil de artist: Feist

Cantareata si compozitoare de origine canadiana, Feist a castigat mai multe premii Juno si Indie si a fost nominalizata in 2008 la premiul Grammy pentru cea mai buna cantareata a anului.

Leslie Feist s-a nascut pe 13 februrie 1976, in Amherst, Noua Scotie, Canada. Provenind dintr-o familie de artisti – tatal pictor expresionist, mama sculptor – Feist si-a dorit sa devina scriitoare, insa si-a petrecut tineretea cantand in coruri. La 12 ani, se numara printre cei 1.000 de dansatori de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Calgary. Artista a marturisit ulterior ca acest eveniment i-a fost sursa de inspiratie pentru piesa „1234”.

Site oficial: www.listentofeist.com

Revenind la debutul ei in muzica, la varsta de 15 ani, Feist a devenit vocalista trupei punk Placebo (diferita de formatia britanica Placebo), cu care a castigat o competitie locala si a fost astfel invitata sa cante in deschiderea concertului Ramones. La acest spectacol, Feist i-a cunoscut pe Brendan Canning si pe Kevin Drew, cu care, 10 ani mai tarziu, a format trupa Broken Social Scene.

In 1995, Feist a fost nevoita sa renunte o perioada la muzica pentru a-si reface vocea. S-a mutat din Calgary la Toronto, dar nu a rezistat prea mult timp departe de scena si a revenit ca basista a trupei Noah’s Arkweld, iar apoi la chitara formatiei By Divine Right.

Primul abum solo a lui Feist este „Monarch (Lay Your Jewelled Head Down)”, lansat in 1999 si compus din 10 piese, printre care „Monarch”, „That’s What I Say” si „It’s Not What I Mean”. Apoi, artista a petrecut o perioada concertand alaturi de Gonzales, muzician pe care il cunoscuse inca din primii ani de cariera.

Totodata, alaturi de un grup de prieteni, Feist a infiintat trupa indie-rock Broken Social Scene, cu care a inregistrat albumul „You Forgot it in People”. In 2004, a lansat cel de-al doilea ei album solo, „Let It Die”. Cu influente de rock, jazz si bossa nova, albumul a avut mare succes, reunind atat compozitii originale cat si cover-uri.

Dupa inregistrarea lui „Let It Die”, cantareata s-a mutat la Paris. In aceasta perioada, Feist a colaborat cu duo-ul Kings of Kings of Convenience, ca si compozitoare, si cu Jane Birkin la piesa „The Simple Story”.

Au urmat trei ani de promovare a albumului „Let It Die” in intreaga lume, in tari din America de Nord, Europa, Asia si chiar Australia. Dupa mai multe nominalizari la premiile Juno, cele mai importante premii muzicale din Canada, in 2005 Feist a obtinut doua trofee: New Artist of the Year si Alternative Album of the Year pentru „Let It Die”. Acelasi album a primit discul de platina in Canada si discul de aur in Franta.

In 2005, Feist s-a implicat intr-o campanie sociala, contribuind la compunerea piesei pentru UNICEF, „Do They Know It`s Halloween?”, pentru ca in 2006 sa lanseze albumul „Open season”, produs in colaborare cu Gonzales, Mocky, Jamie Lidell si Renaud Letang.

Cel mai recent album al ei, „The Reminder”, lansat la inceputul anului 2007, abordeaza si alte genuri muzicale (soul, folk, gospel) si a fost inregistrat intr-un conac de langa Paris, fara casti ori alte instrumente de verificare, cele mai multe piese fiind practic inregistrari live.

Albumul contine contine piesa „1234”, devenita hit dupa ce a fost folosita pe coloana sonora a unei reclame la iPod nano. Melodia a ajuns pe locul opt in topurile americane, performanta rara in cazul unui artist indie rock. De altfel, publicatia Time a inclus piesa „1234” in topul pieselor anului 2007.

  • Sursa: www.umusic.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus