Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > Profil de artist: Rihanna

Profil de artist: Rihanna

Rihanna s-a nascut in Saint Michael, Barbados, pe 20 februarie 1988. A studiat la scoala primara Charles F. Broome Memorial School, apoi la scoala Combermere, unde a format un trio muzical, alaturi de doua colege. La 15 ani, unul dintre prietenii ei a prezentat-o producatorului american Evan Rogers, care intamplator era intr-o vacanta in Barbados.

Site oficial: http://rihannanow.com

Rogers si partenerul lui, Carl Sturken, au ajutat-o pe fosta Miss Combermere Beauty Pageant sa inregistreze un material in limba engleza, care a fost trimis mai multor case de discuri. Unul dintre ele a ajuns la rapper-ul Jay-Z, care a indrumat-o spre un contract cu Def Jam Records. Rihanna le mentioneaza pe Alicia Keys si Beyoncé ca fiind sursa ei majora de inspiratie.

Cariera in muzica

Albumul de debut al Rihannei, „Music of the Sun”, s-a lansat in 2005, si adopta genurile R&B si dancehall, cu influente specifice zonei Caraibelor. Single-urile extrase de pe acest album – „Pon de Replay”, „If It’s Lovin’ That You Want” si „Let Me” – au propulsat-o pe Rihanna pe pozitia a zecea in topul Billboard 200.

Albumul de debut al Rihannei s-a vandut in 500.000 de exemplare in S.U.A. si 2 milioane pe plan mondial (dintre care aproximativ 70.000 in prima saptamana de la lansare).

La numai opt luni de la debut, Rihanna a lansat un nou album, intitulat „A Girl Like Me” si influentat de genuri muzicale precum R&B, pop, dance-pop si reggae. Albumul a fost inregistrat in timpul promovarii albumului de debut al Rihannei, in principal seara, dupa terminarea activitatilor de promovare.

„A Girl Like Me” a debutat pe locul 5 in topul Billboard 200, avand peste 115.000 de exemplare vandute in prima saptamana de la data lansarii, aproape dublul vanzarilor albumului de debut. Si in Marea Britanie, albumul Rihannei a debutat tot pe pozitia a cincea, cu 24.000 de exemplare vandute. In total, pe plan mondial, albumul a fost vandut in 200.000 de copii numai in prima saptamana, obtinand discul de platina.

A urmat al treilea album semnat Rihanna, „Good Girl Gone Bad”. La scrierea si producerea lui au participat Timbaland si Justin Timberlake. Conform declaratiilor cantareatei, titlul reflecta diferenta dintre fosta Rihanna si cea noua. Albumul a primit recenzii pozitive din partea criticilor, fiind descris ca „un album care urmeaza tendintele pop ale muzicii din anul 2007”.

Din punctul de vedere al vanzarilor, „Good Girl Gone Baf” s-a vandut in peste 2 milioane de exemplare pe plan mondial. Pentru single-ul „Umbrella” de pe acest album, Rihanna a primit un premiu Grammy 2008, pentru Best Rap Sung Collaboration.

  • Sursa: www.umusic.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus