Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > Profil de trupa: The Cranberries

Profil de trupa: The Cranberries

The Cranberries au dominat anii ’90, alaturi de trupe legendare ca Pearl Jam, Smashing Pumpkins si Nirvana. In 2009, dupa sase ani de pauza, Dolores O’Riordan (voce), Noel Hogan (chitara), Mike Hogan (bas) si Fergal Lawler (tobe) au cantat din nou impreuna, lucru care i-a facut sa inteleaga cat de mult si-au lipsit unii altora. Acum, The Cranberries revin in formula de grup pentru un turneu in SUA si in Europa, care include si un concert la Bucuresti, in 20 iulie 2010. De asemenea, irlandezii pregatesc lansarea unui nou album, al saselea din cariera lor de peste 20 de ani de activitate muzicala.

The Cranberries au in palmares peste 14 milioane de discuri vandute doar in SUA, 4 albume in Billboard Top 20 („Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?”, „No Need To Argue”, „To the Faithful Departed”, „Bury the Hatchet”) si 8 single-uri in topul Modern Rock Tracks Chart din Billboard Magazine, barometrul industriei muzicale internationale.

Trupa The Cranberries s-a infiintat in 1989, sub numele initial de The Cranberry Saw Us. Pe langa rockul alternativ, trupa abordeaza si stilurile indie pop si punk, cu influente de folk irlandez. Si-au castigat faima cu albumul „Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” (1993), care s-a vandut in 5 milioane de exemplare in intreaga lume.

In 1994, apare al doilea album The Cranberries, „No Need to Argue”, care debuteaza pe locul 6 in topurile americane si depaseste succesul albumului de debut, lansand hiturile „Zombie”, „Ode to My Family” si „I Can’t Be With You”. Albumul a castigat 7 discuri de platina in SUA, 5 in Canada si unul in Elvetia. Desi The Cranberries erau pe culmile succesului, in aceasta perioada apar zvonuri – infirmate de membrii trupei – ca Dolores vrea sa paraseasca formatia pentru a urma o cariera solo.

Cel de-al treilea album The Cranberries, „To the Faithful Departed” (1996) a ajuns pe locul 2 in UK Album Chart si pe locul 4 in topul Billboard 200. Single-ul „Salvation” ajunge no.1 in Modern Rock Tracks Chart din Billboard Magazine. In 1999, The Cranberries lanseaza albumul „Bury the Hatchet”, care include hiturile „Promises”, „Animal Instinct” si „Just My Imagination”. Trupa incepe un turneu modial grandios, care dureaza pana in vara anului 2000. In acelasi an, apare si albumul greatest hits „Stars – The Best of 1992 – 2002”. Doi ani mai tarziu, The Cranberries intreprind din nou un scurt turneu european, iar in 2003, canta in deschiderea mai multor concerte Rolling Stones.

In septembrie, membrii The Cranberries au anuntat ca vor lua o pauza pentru a se concentra pe proiecte solo. Dolores O’Riordan a lansat doua albume, „Are you listening” si „No Baggage”, Noel Hogan a inceput un proiect intitulat Mono Band, urmat de formarea trupei Arkitekt, iar Fergal Lawler a colaborat cu The Low Network, Walter Mitty, The Realists si The Last Days Of Death Country.

  • Concertul The Cranberries din Romania va avea loc la Bucuresti, pe 20 iulie 2010. Pretul biletelor va fi anuntat dupa 22 februarie, cand biletele vor putea fi achizitionate din magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si online, pe www.eventim.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns