Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Muzica > Profil de trupa: The Killers

Profil de trupa: The Killers

Inspiratia nu a lipsit niciodata trupei The Killers si cele trei albume lansate pana acum stau marturie. Criticii de muzica au apreciat „Day & Age”, ultimul album The Killers, pentru ca cele 10 piese se completeaza reciproc si sunt semnificative pentru evolutia soundului trupei.

„Exista multa diversitate pe acest album, de la rock pana la dance”, afirma basistul Mark Stoermer. Iar solistul Brandon Flowers adauga: „Am simtit ca <Sam’s Town> a fost o continuare a primului nostru album, <Hot Fuss>, iar „Day & Age> este o continuare pentru <Sam’s Town>. In acelasi timp, este insa ceva complet nou, dar care ne caracterizeaza in totalitate.”

Site oficial: www.thekillersmusic.com

Cei familiarizati cu muzica celor de la The Killers le vor recunoaste imediat stilul in piesa „Human”: patru minute de rock epic, in care intrebarea „Are we human, or are we dancer?” se repeta la refren. Dupa ce versurile au ridicat semne de intrebare, multa lume neintelegand sensul lor, Brandon Flowers a explicat ca ele au fost inspirate de scrierile jurnalistului Hunter S. Thompson, care spunea despre America ca este „o generatie de dansatori”. O dovada in plus, daca mai era nevoie, ca piesele The Killers nu inseamna simple cuvinte insirate pe un portativ.

Formata in Las Vegas, in 2002, trupa apatine stilului rock, condimentat cu post-punk, synthpop si new wave. Sound-ul lor, versurile, stilul original au prins bine atat la marele public, cat si la critici. Povestea The Killers a inceput cand Brandon Flowers l-a intalnit pe chitaristul Dave Keuning, apoi pe Mark Stoermer, basist, si Ronnie Vannucci, tobosar.

Succesul a venit inca de la albumul de debut, „Hot Fuss” (2004), care a avut vanzari record de aproape 5 milioane de exemplare in toata lumea. Turneul de promovare a durat doi ani si a inclus mai bine de 400 de show-uri.

Apoi, trupa s-a intors acasa, in Las Vegas, pentru a incepe munca la un nou album. Rezultatul: o scrisoare dedicata orasului lor natal, „Sam’s Town”. Albumul a fost lansat in 2006 si vandut in 1,4 milioane de exemplare numai in Marea Britanie. „Impreuna suntem increzatori si multumiti de felul in care lucram, ca echipa”, spune Stoermer.

Aceasta incredere in ei ca trupa se vede in „Day & Age”, album care experimenteaza cu diferite instrumente: „I Can’t Stay” are un sunet tropical, gratie saxofonului si a tobelor de otel; „Losing Touch” este o piesa cu un tempo rapid si versuri aspre („Impending doom, it must be true/ I’m losing touch”), iar „Spaceman” – o mostra de glam-rock.

Pe langa succesul la public, concretizat in milioanele de albume vandute pana acum in toata lumea, The Killers au fost rasplatiti cu premii la MTV, BRIT si NME, precum si cu nominalizari la premiile Grammy. Asta in ciuda faptului ca Brandon Flowers nu este un presonaj prea comod, el atacandu-si uneori colegii de breasla – Fall Out Boy, The Bravery, Panic at the Disco – si facand declaratii care pot parea deplasate, de genul „Suntem in stare sa-i detronam pe U2„. Dar nu te poti supara pe creatorul unor hituri precum „Mr. Brightside”, „Read my mind”, „For reasons unknown” sau „When we were young”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus