Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Evenimente > "Celebrating Chopin" – trei recitaluri de exceptie

"Celebrating Chopin" – trei recitaluri de exceptie

Fundatia Art Production aniverseaza in acest an doua secole de la nasterea lui Frederic Chopin prin trei recitaluri de pian. Ele vor avea loc la Ateneul Roman, sub genericul „Celebrating Chopin”, dupa cum urmeaza:

  • duminica, 17 octombrie 2010, orele 19:00 – Ivo Pogorelich
  • marti, 9 noiembrie 2010, orele 19:00 – Jean Marc Luisada
  • marti, 14 decembrie 2010, orele 19:00 – Elisabeth Leonskaja

Biletele si abonamentele se gasesc la Ateneul Roman si prin reteaua Eventim la Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas, si online pe www.eventim.ro.

Pianul se regaseste pe tot parcursul operei lui Chopin, de cele mai multe ori purtand chiar un rol exclusiv, iar compozitiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. Chopin inventeaza forme muzicale precum balada, insa cele mai semnificative inovatii ale lui privesc genuri deja existente, precum sonata pentru pian, valsul, nocturna si preludiul. Chopin este primul compozitor clasic occidental care include elemente slave in muzica lui; mazurcile si polonezele sale reprezinta chiar si astazi baza muzicii clasice nationale poloneze.

Piesele inspirate din folclor constituie baza lucrarilor lui Frederic Chopin. Melodiile cu o ritmica foarte bogata, cu accente ce se pot schimba pe orice timp din masura si alternarea secventelor lirice cu cele triste au dat nastere unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale. Nocturnele, de exemplu, descriu cu emotie reveria noptii. Mazurcile sunt dominate de seninatate si au un ritm dansant pregnant, idee exploatata genial si in frumoasele sale valsuri.

Frederic Chopin a stiut sa exploateze la maxim toate resursele pianului, facandu-l sa raspunda tuturor intentiilor sale. L-a inzestrat cu o mare bogatie de culori, parca insufletit de o forta vie. Guy de Pourtalès, unul dintre cercetatorii vietii lui Chopin, il numeste „poet al pianului”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus