Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > "Dragul meu jurnal"

"Dragul meu jurnal"

Atunci cand incepi sa-ti povestesti tie insati spaimele, nelinistile, visele care te-au tulburat, fanteziile, se pare ca efectuezi un adevarat ritual de exorcizare a lucrurilor negative – care, actionand cu perfidie din subconstient, nu te lasa sa fii fericita.

Numai tu decizi ce scrii sau ce nu scrii: momente personale, planuri de viitor, liste cu ceea ce ai vrea si ceea ce se poate. Analizandu-ti dorintele vei realiza ca una e ce ti-ar placea tie si cu totul alta realitatea in care traiesti. Din start, e un lucru bun – pentru ca iti dai seama cine esti cu adevarat si in ce masura ai curaj sa si pui in practica viziunea asupra lumii si a felului in care existi in ea.

Cu toate astea, nu e bine sa te cramponezi de fantasme: ai vrea sa fii Marylin Monroe sau Agatha Christie – dar amandoua au dat lumii ce au avut de dat in felul lor personal, caracteristic. Sunt unice, asa cum si tu esti unica. Un jurnal te-ar mai putea ajuta si sa iei decizii in situatii in care nu stii exact ce sa faci. De exemplu, ai iesit de doua ori cu un un tip si nu stii daca sa mergi mai departe sau sa zici pas. Scrie ce-ti place si ce nu-ti place la el si decizia se va impune de la sine.

In practica, e cam mult spus ca scrisul are puteri vindecatoare. Anumite blocaje psihice au nevoie de ajutorul unui psiholog, pentru ca ori iti vei da seama prea tarziu de ele, ori nu-ti vei da seama niciodata. In schimb, e una dintre cele mai sincere forme de comunicare pe care le poti avea cu tine, aproape la fel de sincera si de fidela ca a visa.

Iti vei dezvolta creativitatea intr-un mod neasteptat, vei face conexiuni la care nu te-ai fi gandit inainte, pur si simplu pentru ca un cuvant cheama pe altul. Si acest lucru iti va intari increderea in tine, pentru ca vei realiza ca esti desteapta, ca poti, sau, cum spune Artanu mai nou: „Am cu ce, ma, am cu ce!”

Hotarat lucru, cel mai bine e sa scrii cu propria ta minuta. Fie chiar si numai din motive stiintifice: exista o conexiune intre creier si mana care scrie, conexiune care, in cazul key-board-ului, nu se produce: tastatura e prea impersonala. Scriitorii au adevarate fetisuri legate de uneltele de scris si sunt legati emotional de condei. Poate sa fie primul stilou din scoala generala, demult demodat, dar acela si numai acela este o prelungire armonioasa a creierului tau, nu ti se impotriveste cand scrii, se contopeste perfect cu mana ta.

Daca scrisul nu e ocupatia ta de baza, poti apela foarte bine si la un computer. Iti aduci aminte de Abulafia, computerul lui Belbo din „Pendulul lui Foucault”, a lui Umberto Eco? Abulafia adapostea jurnalul lui Belbo, in care-si scria amintirile din prima copilarie, dezamagirile in iubire, si, in final, realizeaza ca, indiferent de intamplarile prin care a trecut, a existat un fir rosu in existenta lui care i-a transformat viata in destin.

Simptomatic, accesul la jurnal avea o negatie drept password: computerul intreba: „Ai parola?”, iar raspunsul era „Nu”. Ingenios, ce-i drept, si profund. Orice modalitatea de a scrie vei alege, esentialul este sa personalizezi relatia cu instrumentul cat poti de mult. Si iti vei da seama imediat ce ti se potriveste, pentru ca, daca esti facuta sa scrii la computer, un stilou te va plictisi de moarte si invers.

Iarta si uita

Unii specialisti sustin ca nu e bine sa recitesti ceea ce ai scris: o data ce i-ai dat drumul, vezi-ti de treaba si mergi mai departe! Asta daca vrei sa folosesti un jurnal pentru un scop pur terapeutic. Pe de alta parte, citind ce-ai scris cu ceva timp in urma, s-ar putea sa te bucuri din tot sufletul ca nu mai esti in acea situatie acum. Mai mult, fara trecut nu exista viitor. De ce sa vrei sa stergi cu buretele perioadele neplacute din viata ta?

Mai bine integreaza-le, asumati-le: da, tot tu ai fost aceea si esti mandra de tine pentru ceea ce esti. Facand un bilant, concluzia e evidenta: un jurnal iti poate schimba viata intr-un mod pozitiv. Asa ca, pune mana pe stilou sau da drumul la computer si scrie. Incepe prin a-ti scrie numele pe vreo doua pagini. Restul va veni de la sine…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus