Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > "Eu cand vreau sa fluier, fluier" a castigat Ursul de Argint

"Eu cand vreau sa fluier, fluier" a castigat Ursul de Argint

Filmul „Eu cand vreau sa fluier, fluier” a primit la Festivalul de Film de la Berlin doua distinctii importante: Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, si premiul Alfred Bauer pentru inovatie artistica.

  • Premiera in Romania: 26 martie 2010

Debutul regizoral al lui Florin Serban devine astfel a patra productie romaneasca premiata la Berlinala, dupa „Pas in doi” a lui Dan Pita (Ursul de Argint in 1985), „Un cartus de Kent si un pachet de cafea” a lui Cristi Puiu (Ursul de Argint pentru film de scurt-metraj si Premiul UIP pentru scurt-metraj in 2004) si „O zi buna de plaja” a lui Bogdan Mustata (Ursul de Argint pentru scurt-metraj in 2008).

„Eu cand vreau sa fluier, fluier” este o co-productie romano-suedeza, bazata pe piesa de teatru cu acelasi nume scrisa de Andreea Valean. Filmul abordeaza delincventa juvenila si a fost apreciat de catre criticii de la Berlin inca de la primele proiectii.

Mai intai, Florin Serban a urcat pe scena pentru a primi pemiul Alfred Bauer, impreuna cu Ada Condeescu si George Pistereanu, actorii din rolurile principale. Regizorul a dedicat premiul „acelor copii care au inceput aceasta calatorie si care scriu poeme pentru niste mame pe care nu le intalnesc niciodata”.

Mai tarziu, Florin Serban, Ada Condeescu si George Pistereanu au urcat din nou pe scena, pentru a primi Marele Premiu al Juriului din mainile actritei Renee Zellweger. Pe langa cele doua trofee obtinute de Florin Serban, filmul romanesc a mai fost rasplatit la editia a 60-a a Berlinalei cu Premiul DAAD pentru scurtmetrajul „Colivia”, in regia lui Adrian Sitaru.

Alte premii decernate la Festivalul de Film de la Berlin 2010 au fost:

  • Ursul de Aur: co-productia turco-germana „Bal”/”Honey”
  • Ursul de Argint pentru regie: Roman Polanski („The Ghost Writer”)
  • Ursul de Argint pentru cel mai bun actor: acordat ex-aequo lui Grigori Dobrighin si Serghei Puskepalis din filmul rusesc „How I Ended This Summer”
  • Ursul de Argint pentru contributie artistica remarcabila – „How I Ended This Summer”
  • Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita: Shinobu Terajima din filmul japonez „Caterpillar”
  • Ursul de Argint pentru scenariu: filmul chinezesc „Apart Together”
  • Premiul pentru debut: filmul suedez „Sebbe”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus