Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Recenzie film: Busola de Aur

Recenzie film: Busola de Aur

Pe scurt: intr-o lume paralela, populata de vrajitoare, ursi polari luptatori si spirite de animal insotite cu oamenii, Lyra (interpretata de tanara debutanta Dakota Blue Richards) este o fetita orfana care afla de existenta Prafului, o particula elementara ce constituie dovada producerii Pacatului Orginar.

Biserica vrea sa descopere proprietatile acestui Praful si face experimente infioratoare cu el, rapind copii si izolandu-i la Polul Nord. Cand afla ca unul dintre prietenii ei a fost si el rapit, Lyra se decide sa mearga sa-l salveze. Inainte sa porneasca la drum, ea primeste o busola de aur, care-i arata calea celui care o poarta si ii va spune numai adevarul.

Site oficial:
www.goldencompassmovie.com

Daniel Craig este in film Lord Asriel, unchiul Lyrei, un explorator care se pregateste sa plece in aceeasi regiune pentru a studia un fenomen despre care a auzit, denumit „Praful”. Bineinteles ca el nu vrea sa o ia in expeditie si pe nepotica lui, dar aceasta este indemnata de catre Marisa Coulter (Nicole Kidman), o femeie „amagitoare”, sa nu renunte la a-l salva pe prietenul ei, pentru ca va avea parte de aventuri extraordinare.

Biserica Catolica este extrem de pornita impotriva filmului „Busola de Aur”. In opinia reprezentantilor ei, cartea lui Phillip Pullman este o erezie care induce ideea unei biserici (denumita in carte Magisterium) ce abuzeaza de putere. Bineinteles ca producatorii filmului au diluat mult imaginea institutiei, asa cum era ea prezentata in carte.

Studiourile New Line Cinema se temeau ca o tema anti-religioasa nu va avea succes la publicul american. Desi filmul exclude orice referire directa la Dumnezeu, Nicole Kidman – catolica practicanta in afara platourilor de filmare – a fost acuzata ca acceptand acest rol, a acceptat sa promoveze ateismul. Presedintele Ligii Catolice a spus despre ea ca „denigreaza crestinatatea si arunca Biserica la gunoi”.

Drepturile de ecranizare ale cartii au fost cumparate in 2002, dar filmarile au inceput abia la sfarsitul lui 2006. Regia i-a fost incredintata initial lui Chris Weitz, care insa a demisionat, intimidat fiind de provocarile tehnice enorme pe care le presupunea realizarea peliculei.

Anand Tucker, cel de-al doilea regizor ales, a renuntat si el la proiect, invocand ca motiv neintelegeri creative. Si uite-asa, Chris Weitz a ajuns din nou pe scaunul de regizor…

Studiourile New Line Cinema au angajat deja un scenarist pentru ecranizarea celei de-a doua parti a trilogiei „His Dark Materials”. Ea se numeste „The Subtle Knife” si filmul se va lansa cel mai probabil la sfarsitul anului 2009.

Ultima parte a cartii lui Phillip Pullman se numeste „The Amber Spyglass” si este si ea inclusa in plan, dar fara a fi stabilit ceva concret. Realizarea acestor doua proiecte depinde in foarte mare masura de succesul „Busolei de Aur”.

  • Bugetul alocat de studiourile New Line Cinema pentru „Busola de Aur” a fost de 205 milioane de dolari.
  • 600 de costume au fost create special pentru acest film.
  • Phillip Pullman, autorul cartii, nu s-a gandit nicio clipa sa scrie el scenariul filmului: „Mi-au trebuit sapte ani ca sa aduc povestea la acest punct. Sa o desfac pe bucatele si sa o lipesc din nou nu e ideea mea de distractie.”
  • Pullman a ales numele vrajitoarei Serafina Pekkala (interpretata in film de Eva Green) rasfoind o carte de telefon finlandeza.
  • Unele scene au fost filmate in locatii scandinave – Norvegia si arhipelagul Svalbard, dar fara participarea actorilor. Producatorii s-au temut ca ei sa nu se imbolnaveasca din cauza temperaturilor extreme.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus