Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Recenzie film: Juno

Recenzie film: Juno

  • Distributie: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman
  • Regie: Jason Reitman
  • Gen: comedie, drama
  • Durata: 96 minute

Afisul poate parea pueril. Te-ai astepta la o comedie cu adolescenti trazniti si comentarii fara perdea despre dilemele care le macina hormonii. Gresit! Nu e nimic superficial in filmul lui Jason Reitman. Chiar daca actiunea e previzibila pana la un anumit punct, „Juno” te surprinde. Placut de tot si din multe puncte de vedere.

Site oficial: www.foxsearchlight.com

In primul rand, prin prezenta fermecatoare a actritei Ellen Page, una dintre marile sperante ale cinematografiei mondiale. Este naturala, ingenua, talentata. Rolul adolescentei Juno pare creat special pentru figura ei frumusica si zambetul sincer.

Asa ca, stai cu ochii pe filmele ei viitoare. Cu siguranta va „salta” un Oscar. Poate nu anul asta, cand Cate Blanchet este favorita, dar in curand. In fond, are doar 20 de ani si o intreaga cariera in fata…

Povestea din „Juno” este la fel de fermecatoare ca si protagonista. Nu subiectul in sine, care poate parea banal la prima vedere – o adolescenta de 16 ani ramane insarcinata si se decide sa-si dea copilul spre adoptie – ci modul in care este spus. De la prima replica, pana la ultima. De la genericul animat, pana la cantecul din final. De la personajele individuale, pana la cel colectiv – acel „stol de atleti” pe care ii vezi alergand in fundal in secvente-cheie ale filmului, cum ar fi trecerea de la un anotimp la altul.

Fiecare personaj este perfect conturat si bine ancorat in realitate. Nimic nu pare fortat, nici macar obsesia mamei vitrege a lui Juno pentru caini, sau pasiunea lui Michael (viitorul tata adoptiv al copilului ce se va naste) pentru horror-uri clasice.

Juno, personajul, este pur si simplu irezistibila: originala, citita si inteligenta, cu un umor inteligent, sincera pana la brutalitate si increzatoare in sine.

Bleeker, responsabil (in mica masura) pentru sarcina lui Juno, este un personaj absolut delicios cu sortul lui galben satinat de atlet si sosetele ridicate pana la genunchi, cu carliontii lui blonzi si figura de tocilar, vocea stinsa si privirea pierduta. Ei, dar pampalaul initial va deveni irezistibil spre finalul filmului, pentru ca – nu-i asa? – dragostea ne face mai frumosi.

Nominalizat la Oscar pentru:

  • cel mai bun film
  • cea mai buna actrita
  • cel mai bun scenariu
  • cel mai bun regizor

Replicile sunt savuroase, inteligente si neasteptate. Cadrul in care se desfasoara actiunea este de poveste: casute albe, multa verdeata, patul lui Bleeker in forma de masinuta, telefonul lui Juno in forma de hamburger… Filmul are un mare plus si pentru coloana sonora, mai ales pentru melodiile indie-punk-folk ale Kimyei Dawson. Vei mai auzi si Courtney Love si clasicii The Velvet Underground, Buddy Holly si The Kinks.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus