Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Film > Recomandare cinema: Vremuri grele

Recomandare cinema: Vremuri grele

DE CE SA-L VEZI?

Motiv nr.1: Christian Bale

Pe mine m-a convins in proportie de 95% ca filmul e un „must see”. Cine a vazut „Masinistul”, „Imperiul Soarelui”, „American Psycho” si „Prestigiul” intelege de ce acest procent covarsitor.

De la Bale nu te poti astepta decat la performante de nota 10. Minim. Sclipeste chiar si in rolul unui personaj comercial, in stilul lui Batman (pe care l-a interpretat in 2005).

A secat tolba cu laude a criticilor de film cu prestatia din filmul lui Steven Spielberg, „Imperiul Soarelui”, cand avea doar 16 ani. In 2004, a socat din nou – tot in sensul bun al cuvantului – cu aparitia de-a dreptul cadaverica din „Masinistul” (rol pentru care a slabit 24 de kilograme!). Este atat de convingator in pielea lui Trevor Reznik – vocea stinsa, clipitul in slow motion, respiratia greoaie – incat iti induce o vaga senzatie de rau fizic, de slabiciune.

Site oficial: www.harshtimesdvd.com

Fara indoiala, pana acum rolurile complexe il prind cel mai bine pe Christian Bale. Dupa Trevor Reznik si Patrick Bateman („American psycho”), Bale isi completeaza galeria de personaje instabile psihic cu Jim Davis, un ex-combatant in Razboiul din Golf care incearca sa-si faca loc in randurile politiei din Los Angeles.

Problema lui e ca este „putin” traumatizat de crimele comise in razboi si un pic instabil psihic. Adauga o picatura mare de impulsivitate stupida si-l ai pe Jim Davis, un adevarat pericol public. Sau, dupa cum singur se proclama, „un soldat al apocalipsei”.

Jim si bunul lui prieten, Mike Alvarez, trebuie sa-si gaseasca o slujba – primul pentru ca iubita lui mexicana sa devina cetatean american, al doilea pentru a scapa de gura logodnicei (interpretata de Eva Longoria). Dar sa nu-ti inchipui ca cei doi chiar isi cauta joburi…

Isi incep dimineata in masina lui Jim, cu baxuri de bere si marijuana, se iau la bataie cu actuali prieteni ai ex-iubitelor lor, dau telefoane la Mike acasa, sub identitate falsa, pentru ca sotia lui sa creada ca el chiar aplica la joburi si este chemat la interviuri. Apoi, baietii mai viziteaza cate un vechi amic unde prizeaza cat apuca si sfarsesc ziua apoteotic, privind cum tipul caruia tocmai incearca sa-i vanda un pistol furat este injunghiat in jugulara. Baietii se distreaza de minune – si tu odata cu ei, pana cand pe Jim il apuca crizele de nebunie, presarate cu flash back-uri din razboi.

Motiv nr.2: Eva Longoria

Ai vazut-o in rol de nevasta disperata, acum ai ocazia s-o vezi in rol de viitoare nevasta, una destul de naiva.

Motiv nr.3: Tema filmului

Adica, efectele devastatoare ale razboiului asupra psihicului uman. „Iaaaar americanii si trauma lor post-razboi?!”, vei exclama. Nu te grabi sa tragi concluzii. Abordarea scenaristului-regizor David Ayer este deosebita. Nu ai de-a face cu eroi si glorificarea spiritului patriotic americanesc, ci cu anti-eroi, niste personaje pe care ar trebui sa le urasti, dar cu care ajungi sa simpatizezi. Finalul filmului poate fi putin previzibil, pentru ca intuiesti din primele minute ca cineva trebuie sa moara. Intrebarea pe care ti-o vei pune pe parcursul filmului este cine moare: Jim? Mike? Amandoi?

FII ATENTA LA:


  • Limbajul personajelor:
    este absolut incantator. Cateva mostre: „Fuck you, God! You ain’t got the fuckin’ balls to take my ass!” (Jim), „I love you, fuckin’ shit bag.” (Mike), „It’s good you’re doing positive shit!” (Jim).
  • Scena cu detectorul de minciuni: daca nu-ti va stoarce chicote de ras inseamna ca nu esti destul de implicata in actiunea filmului.

PROVOCARE:

Daca vrei sa-ti pui la munca atentia distributiva, incearca sa numeri cate tigari si sticle de alcool apar in film. Eu m-am oprit la 7 tigari si 10 sticle… Provocarea provocarilor ar fi sa numeri de cate ori se rosteste cuvantul „fuck” sau „shit”.

Unde si cand il vezi:

[Program valabil in perioada 31.08.2007 – 06.09.2007]

  • Hollywood Multiplex, Bucuresti: vineri-sambata – 22.45; duminica-joi – 22.15
  • Movieplex Cinema Plaza Romania, Bucuresti: vineri-joi – 18.00

Nu-l rata daca ti-au placut:
Training day (Zi de instructie)
The Machinist (Masinistul)
A scanner darkly (Viziuni intunecate)
8 Mile

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus