Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Lifestyle > Romantice pe biciclete

Romantice pe biciclete

 

Infrastructura nu ţine cu biciclistele

Andreea s-a mutat de curând în Belgia, unde străzile şi legile deopotrivă sunt concepute în favoarea transportului alternativ, nepoluant. În Bucureşti însă, Oana, tânăra mămică a unei fetiţe de şase luni, se luptă în continuare cu lipsa de viziune şi îndărătnicia autorităţilor. „Structura actuală de piste pe trotuar sau pedalat pe carosabil nu-ţi oferă siguranţa de care ai nevoie, iar femeile nu sunt dispuse să-şi asume prea multe riscuri. Doar Sibiul se poate lăuda cu piste pe carosabil făcute după standarde europene. Pentru a-şi atinge scopul, o infrastructură pentru biciclete trebuie să fie sigură, directă, continuă, accesibilă, atractivă, confortabilă şi utilizabilă pe tot parcursul anului. Nu trebuie să inventăm roata, au făcut-o alte oraşe înaintea noastră. Avem modele foarte bune în ţara vecină Ungaria, însă trebuie să existe şi voinţă politică. Primăria a cheltuit milioane de euro pe pistele pe trotuar, care acum sunt declarate ilegale. Ce poate face biciclista între timp? Să iasă cât mai des cu bicicleta în ţinute de zi, nu musai sport, să-şi cunoască drepturile în trafic şi să nu se lase intimidată.“

Pe locuri, fiţi gata, pedalaţi!

Împătimitele de mişcare şi voie bună nu se descurajează cu una, cu două. Anul acesta, SkirtBike a ajuns la a cincea ediţie şi evenimentul a luat o amploare la care cele două surori nici nu visau când l-au conceput. Nu mai puţin de 12 oraşe din ţară organizează SkirtBike în aceeaşi zi. „Am creat un model uşor de urmat de către oricine îşi doreşte un eveniment similar în oraşul său şi nu percepem nici o taxă de afiliere sau copiere a acestui proiect atât timp cât scopul, obiectivele şi mesajul iniţial sunt respectate. E un eveniment pe care îl organizăm din pasiune pentru biciclete şi din dragoste pentru bicicliste.“

Pentru multe dintre ele, bicicleta e un mod de a se simţi bine, de a-şi face ziua mai frumoasă, iar mersul printr-un oraş aglomerat e un mod de exprimare a propriei libertăţi. În această zi, femeile din Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Cluj, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Iaşi, Sibiu, Suceava şi Timişoara pot să se bucure de mişcare şi să înţeleagă că bicicleta e cel mai rapid, sănătos şi distractiv mijloc de transport prin oraş. Cât despre evenimentul din Bucureşti, după promenada la care sunt invitaţi şi domnii, atât timp cât le vor lăsa pe doamne în faţă, totul se va încheia pe pajiştea din Herăstrău, unde partenerii SkirtBike, cei de la Asociaţia Green Revolution, au pregătit surprize cu duiumul: concert, atelier de teatru, colţ de lectură, speech motivaţional, târg handmade, limonadă, îngheţată şi multă iarbă verde.

„Celebrăm frumuseţea pe bicicletă“

Coşuri, claxoane, lumini, şei confortabile, priviri curioase, stare de bine, senzaţia că aparţii unei comunităţi frumoase şi neînfricate, care sparge barierele şi înfruntă pericolele, demontând mitul femeii temătoare, ce are o permanentă nevoie de protecţie. Aşa m-am simţit când am participat, alături de alte pasionate de bicicletă, la şedinţa foto pentru revistă. Sunt sigură că, dacă aş persevera, ar deveni ca un drog. Unul benefic pentru minte şi corp. Eu de-abia aştept să vină 2 iunie, să-mi gătesc puştoaicele în rochiţe înflorate, diafane, ca de sărbătoare, să le desfac cozile şi să le las pletele blonde să fluture în bătaia vântului, să le aşez în coşuleţele bicicletelor lor micuţe câteva flori proaspăt culese din grădină şi să celebrăm împreună feminitatea pe două roţi.

 

Totul a pornit de la pasiunea a două surori – Oana şi Andreea – pentru mersul pe bicicletă. Oana lucrează în domeniul informaticii, iar Andreea are un master în construcţii civile şi seismologie; aşadar, nici una nu are legătură directă cu activitatea sportivă. Însă dăruirea nu are nevoie de diplome şi aşa s-a întâmplat ca visul celor două să devină realitate.

De la blog la comunitate

„În 2009, simţeam nevoia să fac ceva pentru mine, pentru oraşul în care trăiesc, pentru pasiunea mea de a merge cu bicicleta. La sfatul Asociaţiei Bate Şaua să Priceapă Iapa, am început să scriu pe blogul velobello.ro cu şi despre bicicliste. Blogul a evoluat frumos, a fost foarte bine primit, le ofeream sfaturi femeilor cărora le era frică să meargă pe stradă şi le încurajam pe cele care ştiau să meargă pe bicicletă din copilărie, dar nu mai pedalaseră de-atunci. Apoi, ne-am mutat pe domeniul skirtbike.ro, ca să putem promova mai bine acest concept“, explică Oana. În 2010, a avut loc primul eveniment SkirtBike (asociere de cuvinte englezeşti care, adaptată la limba română, s-ar traduce „cu fusta pe bicicletă“). „A fost o promenadă biciclistă, la care femeile erau invitate să pedaleze în ţinute elegante, rochii sau fuste, după cum spunea şi numele evenimentului, tocmai pentru a demonta mitul că ai nevoie de haine şi accesorii speciale pentru a merge cu bicicleta“, îşi aminteşte Oana.

Descurajări misogine

Evenimentele organizate de cele două surori nu sunt concepute ca un manifest feminist, dar ele spun că femeile au nevoie să fie încurajate, să le vorbeşti pe limba lor pentru a le convinge să folosească bicicleta. „Odată ce s-au convins de efectele benefice şi schimbarea ce le-o aduce bicicleta în viaţa lor, nu vor mai renunţa. În plus, femeile sunt cele mai bune ambasadoare şi promotoare ale unui stil de viaţă eco, prietenos cu mediul şi cu sănătatea lor“, spune Oana. O iniţiativă frumoasă, boicotată însă de unii participanţi la trafic şi reprezentanţi ai sexului tare. Pe stradă, numeri pe degetele de la o mână femeile care folosesc bicicleta ca mijloc de transport către birou sau şcoală. Biciclistele se plâng că, zilnic, şoferii bădărani sau chiar unii pietoni fac remarce nepotrivite despre ţinutele lor (chipurile) prea feminine pentru pedalatul pe bicicletă.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns