Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Carte > Romanul Crima si pedeapsa, intr-o noua traducere

Romanul Crima si pedeapsa, intr-o noua traducere

Publicat pentru prima oara sub forma de foileton in revista Russki Vestnik pe tot parcursul anului 1866, romanul „Crima si pedeapsa” este o analiza psihologica a crimei si a implicatiilor ei morale. „O fiinta superioara are oare dreptul sa savarseasca o crima daca aceasta este in folosul intregii umanitati?” – iata intrebarea care il macina necontenit pe Raskolnikov, un fost student idealist, excentric si mizantrop, in ceasurile lungi de meditatie din odaia lui stramta de la mansarda.

Sub presiunea saraciei cumplite, a insingurarii si a sentimentului de zadarnicie a tuturor aspiratiilor lui, aceasta teorie indrazneata este pusa peste noapte in aplicare, ducand la un dublu asasinat de o salbaticie care zguduie intreg orasul Sankt Petersburg.

Dostoievski analizeaza cu intuitia unui fin psiholog cauzele crimei, dilemele personajului sau, pendularile sale launtrice intre bine si rau, rational si irational, psihologia ucigasului si a anchetatorului, avansand in final posibilitatea mantuirii prin iubire, umilinta si jertfa de sine.

Original, fascinant si tulburator, „Crima si pedeapsa” ilustreaza admirabil criza sociala si spirituala a epocii, avand o influenta profunda asupra fictiunii secolului XX.

  • „Dostoievski este singurul psiholog de la care mai pot invata ceva.” (Friedrich Nietzche)
  • „Un scriitor al carui interes se indreapta mai degraba catre conditia umana mizera, catre pacat, viciu si catre haurile poftei trupesti si ale pacatului, decit catre nobletea sufletului si a trupului.” (Thomas Mann)
  • „Frumusetea este un lucru pe cit de misterios, pe atit de teribil, iar asta mi se pare greu de suportat. Dumnezeu si diavolul se cearta, si nu si-au ales alt teren de lupta decit omul.” (F.M. Dostoievski)

Comments

comments

Lasă un răspuns