Esti aici

Salt

Thriller-ul de spionaj „Salt”, cu Angelina Jolie in rolul principal, a inceput de la un comentariu facut de actrita in urma cu ceva ani. „Eram la o intalnire cu Amy Pascal (co-presedinta Sony Pictures) acum cativa ani si in timpul conversatiei noastre a mentionat ca studiourile ei se pregateau pentru un nou film cu James Bond”, isi aminteste Jolie. „I-am spus in gluma: <<Eu vreau sa fiu Bond!>> Asta a devenit gluma noastra secreta, dar mai tarziu, ea a descoperit scenariul pentru filmul actual”.

Scenaristul Kurt Wimmer concepuse rolul lui Salt ca pe un rol masculin. Scenariul original a fost preluat de producatorul Sunil Perkash, care l-a prezentat apoi producatorului Lorenzo di Bonaventura si celor de la Sony, care la randul lor, l-au cooptat pe regizorul Phillip Noyce.

Ca toate proiectele cinematografice, scenariul a suferit mai multe modificari, dar schimbarea dramatica a fost adusa de realizatori, care s-au gandit sa-i dea rolul Angelinei Jolie, actrita premiata cu Oscar si una dintre putinele care ar putea juca rolul principal intr-un film de actiune. In acest fel, Edwin Salt a devenit Evelyn Salt.

„Aveam un scenariu inteligent, pe care-l adoram cu totii, aveam un personaj complex si fascinant, asa incat ideea ca Angelina sa joace acest rol nici nu mai putea fi pusa la indoiala,” spune producatorul Sunil Perkash. „E o actrita incredibila care aduce acestui personaj multa profunzime. Realismul intr-o poveste aproape fantastica era foarte important, asa incat am fost super incantati cand a raspuns pozitiv la oferta noastra”. In film, Evelyn Salt este ofiter operativ al CIA ; ea este acuzata ca ar fi un spion in conservare al Rusiei. Desi toata lumea se intoarce impotriva ei, Salt trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia. Dar faptul ca ea fuge de urmaritori nu face decat sa sporeasca indoielile starnite impotriva ei.

Producatorul Lorenzo di Bonaventura afirma ca spionii aflati in conservare nu sunt o fantezie. „Nu exista indoiala ca acestia exista”, spune el. „CIA considera ca ei exista. Ideea ca cineva poate minti timp de decenii, daca e nevoie, reprezinta ceva misterios si chiar fascinant”.

„Salt e un film complex, cu mai multe fatete”, explica di Bonaventura. „Este un thriller, este un film de actiune, un film de spionaj, o poveste de dragoste dramatica, si contine multe secvente de lupta”.

In acest film, Evelyn Salt trebuie sa fuga pentru ca sa-si poata dovedi nevinovatia, atunci cand un agent rus care a dezertat la americani afirma ca ea este o „cartita” infiltrata in CIA; in felul acesta se declanseaza Ziua X – ziua in care toti spionii rusi aflati pe teritoriul american ies din conservare pentru a incepe razboiul impotriva SUA.

„Ziua X este inca un subiect controversat in sanul CIA”, spune Angelina Jolie. „Unii cred ca Ziua X e o prostie, iar altii ca ea este adevarata si ca deja unii dintre spioni au fost activati pentru anumite cazuri de spionaj. Cand am venit prima oara in contact cu ideea ni s-a parut cam fantezista, dar pe masura ce am aflat alte informatii, am descoperit ca era mai reala decat ne-am fi inchipuit. Adevarul este adesea mai ciudat decat insasi fictiunea”.

Angelina Jolie detine rolul titular din Salt, un action-thriller contemporan produs de Columbia Pictures. In film mai joaca Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, si Andre Braugher. Regia ii apartine lui Phillip Noyce.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus